Als ik een feestje heb, trek ik graag een jurkje aan met mooie schoenen en (liefst) geen panty’s. Blote benen dus en vaak ook blote armen, dan vind ik het wel leuk als ik een beetje een kleurtje heb. Nu heb ik van mijzelf best al een tintje, maar met een spraytan vind ik het nog mooier worden. Groot voordeel, het is een veilige manier van bruin worden en nee, je wordt niet oranje!

Dat is namelijk nog wel vaak een opmerking die ik krijg als ik over spraytan praat “word je dan niet heel erg oranje?”. Dat kan wel hoor, maar het hoeft zeker niet, dat is namelijk afhankelijk van het spraytan/selftan product dat de spraytanner gebruikt. Maar wat is spraytan nu eigenlijk?

Bij een spraytan sprayt (!!) de spraytanner met een vernevelaar vloeibare zelfbruiner over de huid van je lichaam en gezicht. Meestal heeft de zelfbruiner ook al een tintje, maar de kleur ontwikkelt zich na de spraytan nog verder (het is tenslotte een zelfbruiner). Het resultaat is een mooie, bruine kleur op je huid die gedurende een paar dagen tot een week blijft zitten, zonder af te geven.

Ik ga zelf naar een spraytan salon in de buurt Get a tan, die werkt met de producten van Eco Tan, een Australisch merk dat is opgericht door Sonya Driver. Zij wilde een merk op de markt zetten dat eco-vriendelijk is, niet op dieren test, vrij is van schadelijke stoffen en natuurlijk een mooi resultaat geeft. In de spraytan zitten dan ook alleen natuurlijke ingrediënten, volgens Eco Tan krijg je hierdoor een nog mooier resultaat.

Kijk even mee naar hoe het er bij een spraytansalon als Get a Tan aan toe gaat!

In de salon staat een open cabine, waarin de spraytan wordt aangebracht. Je moet je dus wel uitkleden, een spraytan laat je normaal aanbrengen als je geen kleding aan hebt tenslotte. Natuurlijk mag je best een bikini en/of broekje aanhouden, maar de spraytan komt daar wel op terecht en moet je dus daarna wassen. Bij de meeste spraytansalons zijn ook weggooi slipjes te krijgen. Ik ga trouwens altijd helemaal naakt…wel zo makkelijk vind ik.

Je staat in de cabine, die ook een afzuigsysteem bevat, de spraytanner geeft je aanwijzingen hoe je precies moet staan. De spraytan moet natuurlijk overal netjes worden aangebracht, dus sta je de ene keer met je armen en de lucht en de andere keer met je benen iets uit elkaar (iets ongemakkelijk wellicht, maar een professionele spraytanner gaat hier heel gewoon mee om).

Even een snelle foto van de vernevelaar, die brengt de spraytan compleet egaal aan. Je hoeft verder niets te doen, alleen even goed laten drogen voordat je je gaat aankleden. Mirjam heeft twee laagjes spraytan solution aangebracht, zo krijg je een iets intenser resultaat. Ik heb overigens geen spraytan laten aanbrengen op mijn gezicht, maar dat kan wel.

Dit keer heeft Mirjam van Get a tan bij mij de Two aangebracht, een zelfbruiner die een diepe, aarden tint wordt na een paar uur inwerken. Er is nog een andere variant, Rich honey, die meer goudbruin werd bij mij. Beide werken voor mijn huid perfect, Two maakt de kleur iets intenser terwijl Rich Honey wat meer mijn eigen huidstint blijft (wel iets donkerder natuurlijk). Hoe de kleur uitpakt is overigens afhankelijk van je eigen huidskleur, bij mij dus vrij donker omdat ik zelf al wat getint ben. Ben je lichter van huid, dan zal je een lichter resultaat krijgen.

Nog even een foto, direct na het aanbrengen van de spraytan. De spraytan is behoorlijk snel droog, de spraytanner föhnt je huid ook nog even droog na het sprayen en na een paar minuutjes kun je je weer (voorzichtig aankleden). Het is wel aan te raden om makkelijke, wat wijde en donkere kleding aan te doen, de spraytan kan nu nog wat afgeven. Ik droeg dit jurkje van Munthe omdat het daarna toch in de was ging en mijn Tommy Hilfiger laarsjes zijn ook vrij wijd (slippers hadden beter geweest, maar het was min 5 buiten…). Lekker kleurtje toch?

Belangrijk om te weten

Spraytannen is geweldig, dat vertelde ik al even, maar het is wel belangrijk om een paar dagen van te voren te beginnen met wat voorbereidingen! Op die manier krijg je het beste resultaat, dat ook nog eens lang houdt.

  • scrub je lichaam de dagen voor spraytan een paar keer, geef vooral de ruwere plekken van je huid extra aandacht (knieën, voeten, ellebogen, bovenarmen etc)
  • hydrateer je huid de dagen voor de spraytan extra goed, smeer dus lekker met bodylotion/creme/olie
  • scheer je de dag voor de spraytan voor het laatst, niet op dezelfde dag en niet direct erna
  • breng de dag van de spraytan geen oliehoudende producten aan, dan pakt de spraytan niet zo goed
  • nadat de spraytan is uitgewerkt (na 2-4 uur) kun je gaan douchen, gebruik alleen niet teveel zeep/douchegel
  • ga geen uren in bad liggen direct na de spraytan
  • blijf je huid de dagen na de spraytan extra goed hydrateren, dan hou je het resultaat zolang mogelijk vast.
  • scrub je huid na de spraytan liever een paar dagen niet, dan blijft de kleur langer mooi.

Dit was het resultaat, de dag na de spraytan. Ik heb de spraytan 4 uur op mijn huid laten zitten (het is niet plakkerig en geeft ook niet echt af, maar pas wel even op met lichte kleding en meubels voor de zekerheid) en ben daarna gaan douchen. De kleur Two is inderdaad wat donkerder, dieper dan Rich Honey, maar dat wilde ik ook echt. Perfecte combinatie met mijn roze jurkje!

 

Vorige keer bleef de spraytan minstens een week goed zichtbaar, mede doordat ik mijn huid goed heb gehydrateerd. Ik vind het echt een ideale oplossing als je graag een kleurtje hebt voor een feestje of voor een vakantie (dan doen ook veel mensen een spraytan). Natuurlijk beschermt een spraytan je niet tegen de zon, maar dat begrijp je vast wel. Nog een klein dingetje, de spraytan is een zelfbruiner en dus ruik je ook wel een beetje van de typische zelfbruinergeur als de spraytan aan het inwerken is, maar dat is bij de producten van Eco Tan heel subtiel en niet storend. Na het douchen ruik je niets meer!

Meer informatie kun je ook vinden op de website van Get a tan, daar staan ook de tarieven op die zij rekenen. Ik betaal EUR 29,50 voor een full body spraytan, je kunt overigens ook gedeeltelijke spraytans laten doen.

Heb jij weleens een spraytan laten doen?