Wij deden mee aan een #weekzondervlees
Wij deden mee aan een #weekzondervlees
Wij deden mee aan een #weekzondervlees
Wij deden mee aan een #weekzondervlees

Vorige week hebben wij thuis meegedaan aan de week zonder vlees (of vis), niet omdat we vegetarisch eten maar omdat we het een keer wilde proberen.

Wij zijn geen grote vlees- en viseters, maar eten het wel met mate en liefst biologisch. Nu dus een weekje niet en ik heb natuurlijk wel gezocht naar leuke recepten, misschien leuk ter inspiratie?

Maandag

Ik begon maandag met een recept van Jamie Oliver, uit zijn Superfood voor families boek, een van onze favoriete kookboeken trouwens! Ik maakte de vega bolognese saus met linzen, die ik combineerde met volkoren spaghetti en salade met tomaat & mozzarella.

Dinsdag

De volgende dag heb ik hetzelfde boek van Jamie Oliver er weer bij gepakt en koos ik de Nasi Goreng van Jamie. Als halve indo heb ik natuurlijk ook mijn eigen Nasi Goreng recept, maar deze was ook heel goed. Beetje jammer dat Bo de broccoli vergeten was mee te nemen…niet per ongeluk, maar expres want ze houdt er niet van. Anyway, het recept ga ik zeker weer gebruiken, maar dan wel met wat extra taugĂ© want die miste ik erin. En het gebakken ei fungeert hier als vleesvervanger.

Woensdag

Ward, de vriend van Bo, had al verteld dat de Vegetarische kipstuckjes van de Vegetarische Slager echt wel lekker waren, dus besloot ik die te gebruiken in mijn Thaise groene curry. Die “kipstukjes” moet je heel even aanbakken en weer wegzetten, waarna ik de curry maakte zoals ik gewoon was (alleen dan zonder kip). Na het sudderen deed ik de “kipstukjes” er weer bij, heel even doorwarmen en dan is het klaar. We combineerden de curry met pandanrijst en koriander!

Donderdag

Ik ben fan van de Aziatische keuken, dus ook de volgende dag gingen we voor rijst! Maar nu met iets Indonesisch, bali “vlees” met sambal goreng boontjes. Normaal maak ik dit met rundvlees en nu koos ik voor tofu. Ik ben helemaal geen tofu fan (nooit geweest ook), maar wilde het toch een keer proberen lekker klaar te maken. Hmmm…het was te eten hoor, maar nee, ik ben nog steeds geen tofu fan. Ik ben wel fan van mijn eigen recept voor sambal goreng boontjes, dus die heb ik extra veel gegeten. Natuurlijk wel met wat cassave kroepoek erbij, niet teveel hoor…het zijn toch chips natuurlijk!

Sem is niet gek op Indisch eten, dus voor hem maakte ik een simpele Hollandse maaltijd klaar van aardappeltjes, sperziebonen en een vega cordonbleu. Hij zei dat het te eten was, maar echt lekker vind hij de vleesvervangers niet.

Vrijdag

Op vrijdag bakte ik pannenkoeken en aten we nog de restjes op van gisteren, ik heb er geen foto van gemaakt!

 

Zaterdag

De laatste dag….geen hele week zonder vlees dus, maar we hebben ons best gedaan, haha. Ik had zin in haloumi, een stevige kaas die heerlijk is om te grillen of bakken dus ging ik online op zoek naar een recept. Het werden deze flatbreads met gegrilde paprika & aubergine, met gegrilde haloumi, olijven, peterselie en harissa. Dit was echt zo lekker, zeker de moeite waard om vaker te eten. En je kunt dit eventueel ook prima maken met gegrilde kip, als je een keer wel vlees wilt eten.

Gaan we nu door zonder vlees? Nee, niet helemaal maar ik heb dus wel de vegetarische kipstuckjes ontdekt die echt lekker zijn, die ga ik zeker vaker gebruiken. We hebben wel met elkaar afgesproken dat we 1 of 2 dagen in de week vast geen vlees of vis gaan eten. Nu deden we dat ook weleens, maar meer af en toe, vanaf nu dus regelmatiger en dat is natuurlijk altijd goed! En als ik vlees koop, dan zoveel mogelijk biologisch en altijd in beperkte hoeveelheiden, kiloknallers en pannen vol gehaktballen zul je bij ons niet zien.

Hebben jullie ook meegedaan aan de week zonder vlees?