Jawel, ik geef het toe….sinds begin 2016 ben ik om, ik ben toen ook mijn gezicht gaan scheren! Niet om mijn baard of snor, weg te halen, maar om mijn huid mooier en jonger te houden. Maar ook omdat ik vind dat mijn makeup mooier uitkomt, iets wat ik ook wel erg prettig vind. En nu vraag ik me wel af, doen jullie dat ook?

In januari 2016 schreef ik o.a. dit:

Sinds een tijdje ben ik geïntrigeerd geraakt door vrouwen die hun gezicht scheren. Ja, je leest het goed, er zijn steeds meer vrouwen die hun gezicht scheren en dat doen ze dat niet eens omdat ze zichtbaar gezichtshaar hebben, maar puur om hun huid mooi en jong te houden! Ik sta eigenlijk op het punt om dit eens te gaan proberen, maar ik durf niet zo goed…..

Scheren = exfoliëren

Volgens de voorstanders zoals facialist Kate Sommerville, die ook haar eigen huidverzorgingsmerk heeft, en beauty bloggers over de hele wereld is het scheren van het fijne (vaak onzichtbare) zachte gezichtshaar de manier om je huid mooi, glad en gezond te houden. Door je te scheren exfoliëer je de huid om een zachte, niet irriterende manier en dat helpt je huid mooi te houden, niet voor niets blijft de huid van mannen er op latere leeftijd beter uitzien (nou ja, niet bij alle mannen natuurlijk).
Daarnaast is scheren een simpele, goedkope en veilige manier om ongewild gezichtshaar te verwijderen, het kan natuurlijk ook dat je daar last van hebt (denk aan een zichtbare “snor”). Waxen, epileren en chemisch ontharen kan namelijk best voor problemen zorgen, de huid raakt geïrriteerd, er kunnen pukkeltjes en roodheid onstaan en vaak is het effect niet eens zo bijzonder goed.

Make-up “pakt” beter

De donshaartjes op je gezicht zijn behoorlijk schattig, maar als je ervan houdt om gezichtsmake-up aan te brengen zoals foundation, concealer, poeder, contour, highlighter en blush, dan merk je misschien ook weleens dat het effect op die haartjes niet altijd even mooi is. Dat is ook één van de redenen waarom make-up artiesten er soms voor kiezen de huid van een model te scheren voordat ze make-up aanbrengen. Je hebt als het ware een “blank, ongerept canvas” en daarop make-up aanbrengen is makkelijker en zorgt voor een mooier resultaat.

Bang voor stoppeltjes of donkere haren?

Dat hoef je volgens de ervaringsdeskundigen niet te zijn, gezichtshaar is nu eenmaal vrij fijn en zacht van textuur, ook de kleur is vrijwel altijd lichter dan haar elders op je lijf. Dat zal niet veranderen als je het afscheert, althans…dat is hun ervaring! Zoals gezegd, ik ben van plan het ook te gaan testen en hopelijk kan ik jullie over een tijdje er meer over vertellen, je moet natuurlijk iets overhebben voor een goed verhaal op je blog!

Nu kan ik natuurlijk gewoon de Gilette Mach3 van Marc pakken en die gaan gebruiken, maar misschien is dat iets teveel van het goede, tenslotte is het haar wat je weghaalt heel anders dan de harde baardharen van een man. De meeste vrouwen die hun gezicht scheren gebruiken speciale, simpele facial razors zoals The Tinkle, die je makkelijk online kunt kopen voor een paar dollar. Ik denk dat je dit soort scheermesjes ook wel in Nederland kunt kopen, ze worden nl. ook gebruikt om wenkbrauwen bij te werken.
Het schijnt dat je het mesje zo gebruikt, op een droge huid, zonder scheergel of scheerschuim, binnen een paar minuutjes is je huid superglad en ben je al het “peachfuzz” kwijt. Het is niet nodig om dit dagelijks te doen overigens, 1 keer per week schijnt al een prima resultaat te geven.

Mijn Tinkle is onderweg….ik ga er gewoon voor en ga de komende tijd eens experimenteren met het scheren van mijn gezicht! Ik ben enorm benieuwd of ik verschil ga zien, jullie ook? Ik ben wel benieuwd of jullie hier ook ervaring mee hebben of misschien ook wel overwegen om te gaan beginnen met het scheren van je gezicht!

Dat was dus in januari 2016, inmiddels is het november 2018 en ik heb sindsdien heel regelmatig het scheermes gepakt. Nadat ik de Tinkle mesjes binnenkreeg, ben ik direct de fijne donshaartjes van mijn gezicht gaan schrapen (want zo voelt het) en dat gaf een prachtig, glad effect. Nu heb ik van mijzelf hele fijne, donsachtige haartjes die onzichtbaar zijn, ofwel geen kleur hebben. En dat is zo gebleven, het fabeltje dat je na het scheren van die donshaartjes donkere, dikkere of meer haren terug krijgt kan ik echt ontzenuwen, dat is echt niet zo. Wel voel ik, een week na ik de haartjes heb weggehaald langzaam haartjes terugkomen en die voel je een beetje, alsof ze harder zijn maar dat is zeker niet zo. Na twee of drie weken zijn het weer exact dezelfde zachte donshaartjes als voordat ik ze weghaalde. Dus hoef je je echt geen zorgen te maken!

In november 2016 kwam Annemarie van EditieNL bij mij thuis langs om opnamen te maken en jawel, ook zij heeft haar gezicht geschoren!

Ik haal de haartjes van tijd tot tijd weg, ik heb geen vast ritme, maar als ik ze weer wat beter zie (in de vergrotende spiegel) dan pak ik soms het mesje erbij. Meestal is dat 1 keer per maand. Ik gebruik momenteel mesje van Lilibeth of New York, die zijn in verschillende kleuren bij lookfantastic te bestellen via deze link (gebruik code “DEBBIE” voor extra korting). Zorg er wel voor dat je regelmatig een nieuw mesje gebruikt, ze worden nogal snel bot. Ik gebruik je trouwens ook om de donshaartjes rond mijn wenkbrauwen af en toe weg te halen, voor een strakker resultaat.

Kortom, ik ben nog steeds fan van je gezicht scheren. Met het mesje exfolieer ik mijn huid goed en doordat de donshaartjes weg zijn, zit mijn makeup mooier. Of dat het echt werkt mijn huid langer jong te houden? Tja, dat is altijd lastig om te meten, ik weet wel dat ik inmiddels twee jaar ouder ben en mijn huid er nog steeds prima uitziet voor mijn leeftijd.

Ik ben benieuwd! Hebben jullie het inmiddels ook weleens geprobeerd en hoe is dat bevallen? Of gaan jullie het nu ook echt eens doen, nu ik jullie gerustgesteld heb?