De winkels en de online shop van veel beautywinkels zijn afgelopen week zo ongeveer geplunderd, zo enthousiast is het huidverzorginsmerk The Ordinary ontvangen! Wat wil je ook, een betaalbaar merk en ook nog eens een heel groot assortiment interessante producten. Heel populair zijn de peelings van dit merk, ik heb er twee getest en vertel je er meer over.

The Ordinary Lactic Acid 5 % + HA EUR 6,50 en AHA 30 % + BHA 2 % peeling solution EUR 7,20 (te koop bij Lookfantastic)

Wat is eigenlijk een peeling?

Laat ik beginnen met het vertellen wat een peeling nu eigenlijk doet voor je huid? Met een peeling wordt een treatment of product bedoelt, dat door middel van verschillende zuren de dode huidcellen van de huid afweekt. Je noemt dit proces ook wel exfoliëren, een woord dat je misschien wel kent? Misschien heb je wel een exfoliant in huis? Meestal wordt deze naam gebruikt voor een scrub, een product dat door korreltjes over de huid te wrijven hetzelfde probeert te doen, die noem je ook wel een mechanische exfoliant. Een peeling is wel een compleet ander product, meestal is het een doorzichtige vloeistof die je korte of langere tijd op je huid laat zitten om zijn werk te doen. Daarna verwijder je de exfoliant weer en wat overblijft is een meer glanzende, gezonde en frisse huid. Ik zweer absoluut bij het regelmatig gebruiken van een peeling of exfoliant, het houdt mijn huid echt mooi.

Begin rustig

Heb je nog nooit een peeling of exfoliant op basis van zuren gebruikt? Dan is het zaak om eerst eens uit te zoeken welke peeling geschikt is voor je huid en vooral om heel rustig aan te wennen aan het gebruik van zuren op je huid. Want zoals je je misschien kunt voorstellen, kunnen zuren in een peeling prikken op de huid en kunnen ze ook roodheid veroorzaken bij gebruik. Natuurlijk kunnen de peelings die je in de winkel kunt kopen, geen echte schade aanrichten aan je huid, maar het is wel zo verstandig even goed na te gaan wat bij jouw huid past.

De Lactic Acid 5 % + HA van The Ordinary is één van de mildste peelings in het assortiment en is op basis van melkzuur, een AHA ofwel alpha-hydroxy acid die in principe geschikt is voor ieder huidtype en voor iedere leeftijd. Pas wel op met een extreem gevoelige huid, peelings zijn daar niet altijd prettig bij, maar door het product te mengen of maar kort op de huid te laten kunnen ook gevoelige huidjes een peeling doen.

Je gebruikt deze peeling in de avond, maar voordat je de peeling over je hele gezicht aanbrengt zou ik altijd een testje doen of je huid niet te gevoelig is. Breng dus een druppel aan onder je kin en kijk hoe je huid reageert. Gaat dat goed, dan kun je een paar druppels van de peeling over je (schone) gezicht verspreiden en dit even laten opdrogen. De peeling is een vrijwel kleurloze  vloeistof die je niet ziet of voelt, hooguit voelt je huid iets kleverig. Je mag deze peeling gewoon op je huid laten zitten, maar de eerste keer moet je even goed opletten hoe je huid reageert. Het is normaal dat je het iets voelt prikken (vooral bij wondjes of puistjes) maar dat moet snel verdwijnen. Blijft de huid prikken of voelt het echt pijnlijk, dan kun je de peeling er beter weer af halen met een vochtig doekje. Of, als het niet zo erg is, dep je er wat creme of serum overheen, dat helpt ook.

ingrediëntenlijst The Ordinary Lactic Acid 5 % + HA – met 5 % melkzuur, Tasmaanse pepperberry en extra hyaluronzuur om irritatie aan de huid te voorkomen.

Dit is een prima peeling voor beginners! Begin met deze 1 of 2 keer per week te gebruiken, niet meer en voer dat eventueel op, maar doe het absoluut niet te vaak, kijk hoe je huid reageert. Het kan zijn dat je na de eerste keren gebruik wat puistjes krijgt hier en daar, dat is normaal en zou zeker over moeten gaan. Gebruik je dit product al langer, dan zou je over kunnen gaan naar een wat stevigere peeling, bijvoorbeeld de variant met 10 % Lactic Acid. Ik gebruik zelf een andere, een behoorlijk heftige peeling….

Klaar voor wat heftigers?

Dan heeft The Ordinary ook iets voor je! De AHA 30% + BHA 2 % peeling solution is de peeling die ik weleens gebruik, al ga ik sinds november 2018 weer naar huidtherapeute Annelijn van Ierland waar ik een (nog wat heftigere) peeling krijg. Lees er in deze post meer over, het doet mijn huid echt enorm veel goed! Maar…nu ben ik al even niet geweest i.v.m. de draadlift en dus heb ik tussendoor toch even deze peeling gedaan, om mijn huid weer even een extra boost en mooie glans te geven. In deze bloedrode peeling zit een concentratie van 30 % BHA en 2 % BHA, een combinatie dus die zowel zorg voor glans, maar ook puistjes en verstopte poriën aanpakt. Dit is geen peeling voor beginners, want hij is behoorlijk heftig!

ingredientenlijst The Ordinary AHA 30 % + BHA 2 % peeling solution – als belangrijkste ingrediënt glycolzuur dat mijn favoriete AHA is, maar er zit ook melkzuur en salicylzuur in

De peeling heeft een bijzondere kleur, hij is namelijk bloedrood en dat blijft deze ook na het opbrengen op de huid. Het lijkt dus wel alsof je een vampire facial krijgt (een behandeling met je eigen bloed), maar het is maar een peeling…no worries en al helemaal niet eng. Deze peeling is pittig, dus echt alleen aan te raden op een huid die al goed gewend is aan andere peelings met AHA en BHA. Maar dan is het ook wel een hele goede! Niet alleen zie je direct resultaat, mijn huid heeft direct een veel mooiere glans, op de lange termijn zorgt deze peeling voor een mooiere, fijne huidtextuur en kunnen fijne lijntjes echt verminderen. Ik zie na enkele maanden peelings ondergaan bij de huidtherapeute echt dat mijn huid zoveel mooier is geworden en dat is heerlijk! Deze peeling is een mooi alternatief als je niet naar een huidtherapeute wilt of kunt of als tussendoor peeling!

Deze peeling mag je maar kort op je huid laten zitten en moet je daarna weer verwijderen (dat wil je ook door de kleur haha), volgens The Ordinary is de maximale tijd 10 minuten. Natuurlijk is het opnieuw verstandig dit product eerst te testen en daarna het gebruik op te bouwen, laat het dus niet direct 10 minuten zitten is het advies. Mijn huid ziet na een peeling op sommige plekjes wat rood, maar dat trekt snel weg en na een dikke laag creme voelt mijn huid fris en prima aan.

Hier zie je beide peelings nog even naast elkaar, boven de Lactic Acid peeling en onder de AHA 30 % peeling, die ook een stuk dikker en plakkeriger is.

Geen vampire facial dus!

Dit is direct na de peeling en met een laagje creme de la Mer, zo ga ik dan slapen, ik gebruik die nacht geen andere producten meer om mijn huid even rust te gunnen. Na een peeling heb ik zelf nooit last van een vervellende huid, maar dat kan wel voorkomen. Peelings zijn bij mij absoluut favoriet, maar iedere huid is anders en dus kan het zeker zo zijn dat het niets voor jou is. Toch bezweert mijn huidtherapeute Annelijn dat bijna iedere huid beter wordt van een (geschikte) peeling, met uitzondering van een extreem gevoelige huid. Maar voorzichtigheid is geboden en doe het vooral ook met mate, teveel exfoliëren of peelen kan zeker ook slecht voor je huid zijn. Ik gebruik zo’n heftige peeling als de laatste niet vaker dan eens per week, milde peelings zoals de Pixi Glow Tonic doe ik meerdere keren per week als onderhoud.

Laatste, belangrijke ding: je huid wordt, als je een peeling doet, gevoeliger voor UV straling. Het is dus een must om overdag een product met minimaal SPF30 te gebruiken, zeker de eerste dagen na een peeling en daarna liefst ook, zeker bij een hoge UV index.

Nu kan ik mij voorstellen dat je wat vragen hebt over een peeling of deze peelings van The Ordinary, dus stel ze vooral en ik beantwoord ze zo goed mogelijk. Je kunt de producten van The Ordinary shoppen bij Lookfantastic.