De kenners zijn het er allang over eens, retinol is één van de belangrijkste werkzame stoffen om een mooie huid te houden. Dat schreef ik al in deze blogpost, maar bij sommige mensen heeft retinol bijwerkingen en dat is het goed om te weten dat er een mild alternatief is : bakuchiol.

Bakuchiol?

Toen ik een paar weken geleden Dimitra Davidson, COO & President van Indeed Labs, hoorde vertellen over een mild, werkzaam alternatief voor retinol was ik heel benieuwd. Maar bakuchiol, wat is dat nu eigenlijk en hoe werkt het? Bakuchiol wordt gewonnen uit de zaden en bladeren van de Babchi plant (de officiële naam is psoralea corylifolia plant) en wordt al eeuwen gebruikt in o.a. de Chinese behandelingen voor de huid. Het is een natuurlijk ingrediënt, dat bekend staat om als anti-oxidant, onstekkingsremmer en het is anti-bacterieel. Het is geen afgeleide van retinol (ofwel van vitamine A), maar het heeft volgens onderzoeken vrijwel dezelfde werking met minder bijwerkingen.

Sinds vorig jaar zijn er steeds meer merken die bakuchiol gebruiken in hun anti-aging producten. Want hoewel vrijwel iedereen er wel van overtuigd is dat retinol één van de belangrijkste ingrediënten in anti-aging huidverzorging is, heeft het ook zijn bijwerkingen. Zo krijgen sommige mensen bij gebruik van retinol last van roodheid en/of een schilferende huid, maakt retinol je huid extra gevoelig voor de zon en kun je het beter niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Dat is met producten met bakuchiol dus anders, uit studies blijkt dat tijdens een test met retinol of bakuchiol, de mensen die bakuchiol gebruikten geen enkele bijwerking hadden, in tegenstelling tot de groep die retinol gebruikte. Nu moet ik er wel bij zeggen, dat niet iedereen bijwerkingen krijgt van retinol. Ik gebruik zelf al minstens 3 jaar producten met retinol en heb nooit last ergens van gehad. Momenteel gebruik ik tretinoïde creme van de huidarts (vitamine A zuur creme) en ook daar krijg ik geen bijwerkingen van, maar het kan natuurlijk wel dat je er last van krijgt.

Ben jij één van de personen, die wel last heeft van bijwerkingen als je producten met retinol gebruikt (ook al bouw je het rustig op en zijn producten minder geconcentreerd), dan zou je aan bakuchiol een prima alternatief hebben.

Indeed Labs Bakuchiol Reface Pads EUR 30,55 (30 stuks)

Wat doet bakuchiol?

Het is klinisch bewezen dat het rimpels en hyperpigmentatie aanzienlijk vermindert zonder de huid te irriteren. Het versnelt de celdeling, herstelt de elasticiteit van de huid en het is ook bewezen dat het erg effectief is voor het verminderen van acné. Dit milde alternatief voor retinol is veilig om overdag en dagelijks te gebruiken en verhoogt de fotosensiviteit niet, je bent dus niet gevoeliger voor de zon (ook al moet je je er natuurlijk wel altijd tegen beschermen). Producten met bakuchiol gaan dus huidveroudering, roodheid, droogheid, fijne lijntjes en rimpels tegen. Maar bakuchiol zorgt ook een egalere huidteint, verbeterde hydratatie, elasticiteit, en stevigheid van de huid. Je kunt dus wel zeggen dat de huidkwaliteit in zijn geheel zou moeten verbeteren bij het gebruiken van producten met bakuchiol.

ingrediëntenlijst Indeed Labs Bakuchiol Reface pads

In Nederland zijn nog niet zoveel producten te koop die bakuchiol gebruiken in hun formules, maar ik verwacht wel dat dit snel anders zal worden. In het buitenland wordt het ingrediënt sinds eind vorig jaar aangeprezen als het wondermiddel op het gebied van huidverzorging. Nu geloof ik niet in wonderen, maar dat het gebruiken van goede producten met echt werkzame ingrediënten als bakuchiol helpen om je huid mooi te houden, dat geloof ik zeker. Daarom is het fijn dat Indeed Labs als één van de eersten een handig product hebben geïntroduceerd dit voorjaar : Bakuchiol Reface Pads. De dunne schijfjes zijn geweekt in een oplossing met o.a. bakuchiol, niacinamide (vitamine B3 is 1 van de beste werkzame ingrediënten in huidverzorging), allantoïne (ontstekingsremmend en belangrijk voor de huidbarrière functie) en anti-oxidanten.

Handig in gebruik

Je kunt de pads prima toevoegen aan je huidverzorgingsroutine als je nieuwsgierig bent geworden! Ik gebruik ze momenteel iedere ochtend, direct na het reinigen van mijn huid. Mijn tube tretinoïne was juist leeg en dus leek dit mij een prima moment om deze pads te gaan testen. Nadat ik de pads heb gebruik (je wrijft ze simpelweg over je huid), merk ik niet zoveel aan mijn huid, hooguit wat hydratatie. Ik ga daarna “gewoon” verder met mijn andere huidverzorging en dat gaat zoals altijd prima. Natuurlijk kan ik na een week of twee gebruik nog niet echt iets merken, zeker niet omdat ik altijd al retinol heb gebruikt, maar mijn huid voelt net zo goed als anders. Dus wat mij betreft lijkt dit een mooi alternatief van retinol. En juist omdat de pads makkelijk inpassen in je bestaande huidverzorging, zijn ze mooi om eens te testen. Je gebruikt de pads dus in plaats van een product met retinol, maar natuurlijk kun je prima je bestaande creme/serum met retinol blijven gebruiken, het “bijt” elkaar niet. En als nooit een product met retinol hebt gebruikt uit angst voor de bijwerkingen (die er echt niet bij iedereen zijn overigens, veel mensen hebben er echt geen last van) dan zijn deze pads van Indeed Labs zeker een aanrader om te gebruiken. Tip: draai het stapeltje pads af en toe even om in de verpakking, omdat de vloeistof toch wat naar beneden zakt en gooi ze niet weg voordat je ze over de bovenkant van je handen hebt gewreven!

De Indeed Labs Bakuchiol Reface pads zijn geschikt voor alle huidtypes, voor alle leeftijden en zowel voor mannen als vrouwen. In de verpakking zitten 30 pads, doordrenkt met vloeistof, en je kunt ze dagelijks gebruiken (eventueel twee keer per dag), de prijs is EUR 30,55. Je koopt de producten van Indeed Labs exclusief bij Douglas (het volledige assortiment is online te koop, in de winkels zijn niet alle producten te koop). Of je neemt een kijkje in de webshop van IndeedLabs zelf, dat kan ook. Daar kun je nog meer informatie vinden over bakuchiol.

Lijkt dit milde alternatief voor retinol iets voor je? Had je weleens van bakuchiol gehoord?