Heel regelmatig word er aan mij gevraagd of ik een oplossing weet tegen donkere kringen onder ogen. Natuurlijk kan ik dan een oogcreme aanraden of een fijne concealer, maar er is nog iets wat een oplossing kan zijn : traangootfillers. Ofwel fillers die je aanbrengt om je donkere kringen minder op te laten vallen, ik kreeg ze in 2016.Dat is dus alweer vier jaar geleden, de tijd vliegt echt! Dit was mijn allereerste ervaring met fillers of welke cosmetische behandeling eigenlijk ook, maar het was ook direct een hele positieve. Ik ben toen behandeld door dokter Frodo Gaymans, van de gelijknamige kliniek in Amsterdam, een arts die enorm goed bekend staat en dat is niet meer dan terecht.

Terug naar 2016

Even terug naar eind 2015/begin 2016, hieronder zie je een foto die gemaakt werd op mijn eerste consult, niet heel charmant, maar het geeft wel een beeld van de vorm van mijn gezicht toen (ik was toen wel zo’n 15 kilo zwaarder trouwens).

Ik schreef ik toen dit over mijn ervaring:

“Steeds vaker irriteerde ik me aan de donkere kringen onder mijn ogen, ze waren ook steeds lastiger weg te werken met concealer en oogcremes hadden ook maar een matig effect. Nu is dat misschien niet zo gek omdat ik natuurlijk ook ouder wordt, maar na een afspraak bij dokter Frodo besloot ik de stap naar fillers toch maar eens te maken. Niet alleen ben ik , natuurlijk, benieuwd naar het resultaat, ik wil ook zelf weleens ervaren hoe een behandeling met fillers voelt en wat het effect is. Je kunt er natuurlijk zoveel over lezen, zelf een behandeling ondergaan is natuurlijk de ultieme test.

Op 24 maart 2016 had ik een afspraak bij dokter Frodo om de fillers te laten inspuiten. Dokter Frodo spuit de fillers van Juvederm met een zeer fijne naald op twee (of eigenlijk 4) plaatsen in mijn gezicht. Dat gaat met zeer dunne naaldjes en is niet pijnlijk. Voorafgaand aan de behandeling nam ik mijn wensen nog even door met een van de artsen van de kliniek, zij luistert goed naar wat mijn wensen zijn en heeft mij duidelijk uitgelegd wat de eventuele bijwerkingen kunnen zijn (kans op zwelling, roodheid, blauwe plekken of gevoeligheid).In mijn gezicht zijn twee soorten fillers aangebracht, beide hyaluronzuur van Juvederm, maar verschillend qua consistentie Volift & Voluma, in totaal 3 ml.

Frodo heeft op mijn jukbeenderen en onder mijn ogen de fillers aangebracht, die onder de ogen brengt hij aan bij de onderkant van de oogkas. Hij komt met de naald dus helemaal niet in de buurt van je ogen, maar brengt de filler met een canule (flexibele naald?) op de juiste plaats. Frodo vergelijkt zijn manier van fillers aanbrengen met beeldhouwen, hij blijft heel goed naar je gezicht kijken en zorgt zo voor een goed resultaat. Als hij ziet dat je aan de rechterkant iets meer filler nodig hebt, dan brengt hij dat wel daar aan en niet aan de linkerkant, net zolang tot het resultaat goed is.

Direct na de behandeling voelde ik een lichte druk op mijn gezicht, iets wat natuurlijk wel logisch is omdat er toch een kleine hoeveelheid fillers onder je huid zit. Ik vergelijk het gevoel een beetje met het gevoel wat je weleens hebt als je goed verkouden bent of als je voorhoofd-/bijholtes onstoken zijn. Ik kreeg er ook een klein beetje hoofdpijn van die en de volgende dag, maar dat trok daarna helemaal weg. Ik heb geen pijnstillers genomen, maar dat had ik natuurlijk wel kunnen doen als ik dat nodig vond. Ik heb geen last gehad van roodheid en/of blauwe plekken.De fillers voelen apart aan onder je huid, je voelt ze niet echt zitten, maar omdat je meestal zelf goed weet hoe je gezicht aanvoelt, voel je zelf toch wel iets. De fillers harden na 24 uur helemaal uit en voelen dan als bot aan als je ze aanraakt, iets zachter misschien, ze bewegen niet onder de huid. In het begin voelt het een beetje gek, maar dat is meer het idee, want je “voelt” niets.

Ik ben echt heel blij met het resultaat, ik zie er echt een stuk frisser en minder vermoeid uit, terwijl ik nog 100 % mezelf ben. Want dat wilde ik natuurlijk wel, je ziet weleens resultaten van behandelingen met fillers waar je niet direct blij van wordt, mensen worden soms gewoon iemand anders. Not me, ik ben nog steeds Debbie…alleen dan een stukje frisser!”

Natuurlijk maakte ik toen (maart/april 2016 dus) ook voor & na foto’s

Hoe is het nu, in 2020?

In 2016 schreef ik dat het effect van de fillers zo’n 18 tot 24 maanden zou aanblijven, na een maand of 12 tot 18 zou je langzaam merken dat het effect afneemt. Maar weet je, dat was helemaal niet zo….het effect is veel langer aangebleven. Vorig jaar heeft dokter Thanya van Skin+Surgery Clinics (mijn huidige, geweldige cosmetisch arts, die o.a. mijn draadlift heeft gedaan) nog even kritisch naar de fillers gekeken en toen vertelde zij dat ze het helemaal niet nodig vond om de fillers opnieuw aan te brengen. Ik kon het toen alleen maar met haar eens zijn, het effect was nog prima en mijn donkere kringen niet extreem aanwezig en prima te camoufleren met een goede concealer. Voor de duidelijkheid, ik heb na april 2016 dus geen nieuwe fillers onder mijn ogen laten aanvullen/bijvullen/opnieuw laten aanbrengen, het effect houdt dus al bijna vier jaar aan! Langer dan gedacht, maar inmiddels is mij duidelijk geworden dat fillers en botox bij mij behoorlijk lang houden, veel langer dan gemiddeld en dat heeft waarschijnlijk te maken met de goede conditie van mijn huid (erfelijke aanleg, met dank aan mijn Indische genen). Maar daarnaast is het volgens dokter Thanya ook zo dat het resultaat langer aanhoudt als je een gezonde levensstijl hebt en goed voor je huid zorgt door goede huidverzorging te gebruiken. Het is dus altijd een combinatie van factoren die ervoor zorgt dat je er langer gezond en fris kan uitzien. Toch merk ik de laatste paar maanden dat ik weer iets meer ga zien van mijn donkere kringen, binnenkort wordt het dus tijd voor een bijvulsessie ;-). Ik ga daarvoor natuurlijk naar de lieve dokter Thanya, ik heb enorm veel vertrouwen in haar werk, dus weet zeker dat dit ook weer heel mooi gaan worden.

Dit ben ik nu, met make-up, maar zonder filters en/of photoshop, ik ben half juni jarig en hoop dan 50 jaar te worden. Natuurlijk zijn er lijntjes en wat rimpeltjes, maar ik mag absoluut niet klagen.

Wil je meer weten over traangootfillers? Dan kun je ook even een kijkje nemen op de website van Skin+Surgery Clininics van dokter Thanya, zij zijn gevestigd in Bergschenhoek en Den Haag. De prijs varieert natuurlijk van arts naar arts en is mede afhankelijk van de hoeveelheid fillers die nodig is, bij Skin+Surgery Clinics betaal je volgens de website EUR 445,00. Heb je vragen? Stel ze gerust!