Op social media krijg ik regelmatig vragen van mijn volgers, de meeste daarvan gaan over huidverzorging. Het leek me dus een goed idee om de antwoorden op de meest gestelde vragen in een blogpost te verwerken. Vandaag ga ik jullie in het kort vertellen wat een serum is en wanneer je het gebruikt.

Zelf zou ik niet zonder serums kunnen en willen, maar toch begrijp ik uit jullie vragen dat dit niet bij iedereen zo is. Ik denk (maar ik weet niet zeker) dat het merendeel van de mensen helemaal geen serum gebruiken in hun gezichtsverzorgingsroutine. Ik krijg in elk geval regelmatig de vraag van lezers en mensen in mijn omgeving waarom ze nu een gezichtsserum moeten gebruiken? Het is blijkbaar een product dat een beetje lastig is te plaatsen. Iedereen weet ondertussen wel dat je een dagcreme moet gebruiken (en een goede zonbescherming) en dat gezichtsreiniging een belangrijke stap is in de huidverzorging is ook wel duidelijk. Maar waar past dat serum nu eigenlijk in?

Wat is een serum?

Een gezichtsserum is meestal een dunne, sterk geconcentreerde lichte emulsie die je helpt om je huidconditie te verbeteren of huidproblemen op te lossen. Het is een product dat speciaal is samengesteld om de hoge dosis actieve ingredienten (vitamines, anti-oxidanten, hyaluronzuur) direct in de huid te brengen. Een serum is onderdeel van je huidverzorgingsroutine en kun je combineren met moisturizers, reinigers, oogcremes en zonbescherming. Een serum kan zich richten op één hoofdprobleem, zo zal een hydraterend serum zal zich vooral richten op het herstellen van het vochtgehalte in de huid, een kalmerend serum zal de huid tot rust proberen te brengen en een liftend serum zal de huid steviger maken. Maar de meeste serums combineren tegenwoordig hoogwaardige ingrediënten en zorgen voor een algehele verbetering van de huidconditie. De meeste serums hebben een waterbasis, maar er zijn ook serums op oliebasis. In principe zijn serums geschikt voor iedereen, ongeacht welk huidtype je hebt en er is voor iedere leeftijd(sgroep) wel een geschikt soort serum.

Hoe gebruik je een serum?

Een serum is absoluut een onderdeel van mijn dagelijkse huidverzorgingsroutine, ik gebruik zowel in de ochtend als in de avond een serum. Of zelfs wel meerdere, iets wat ook niet altijd wordt begrepen door mensen die dat zien. Maar dat kan dus ook, meerdere serums gebruiken. Je kunt een serum ook gebruiken als kuur, zo kun je gedurende het jaar verschillende serums gebruiken. In de winter heeft de huid vaak een iets andere verzorging nodig i.v.m. de weersomstandigdheden, dat kun je prima ondervangen met het tijdelijk gebruiken van een serum. Gebruik dan een serum op oliebasis een week of zes dagelijks en je zult direct zien dat de huid een boost krijgt. Of kies na de zomer voor een serum met veel vitamine C om pigmentatie die ontstaan is in de zomer wat te vervagen.  Een serum kan gebruikt worden door vrouwen en mannen van iedere leeftijd, mits je natuurlijk wel een serum kiest dat bij bij jou huidconditie en/of -probleem.

Gebruik een serum altijd op een gereinigde huid, eventueel na het gebruik van een toner/lotion/essence, maar voordat je moisturizer/creme gebruikt. Je kunt het serum zowel in de ochtend als avond gebruiken.

Hoe kies ik een serum?

Ik zou zeker durven beweren dat een serum een must is, als je je huid lang mooi wilt houden. Wat mij betreft is het een product dat absoluut onderdeel moet zijn van je huidverzorgingsroutine, zeker vanaf een jaar of 25-30, al kun je een mooi hydraterend serum met vitamines ook al bij een jongere huid gebruiken. Maar wat moet je nu kiezen? Er zijn zoveel serums te vinden, dat kiezen soms best lastig kan zijn.

Zoals ik hierboven al schreef, je kiest een serum bij je huidconditie en/of om een huidprobleem op te lossen. In principe kan een serum vrij eenvoudig gecombineerd worden met andere producten die je gebruikt. Het loont zeker de moeite om een serum van goede kwaliteit te gebruiken, ik zou eerlijk gezegd liever geld besparen op een moisturizer/creme dan op een serum. Wist je ook dat je bij een vette huid soms prima een creme kan skippen, maar eigenlijk een serum nooit? En bij een droge huid kan je soms ook volstaan met een serum op oliebasis.

De meeste huidverzorgingsmerken hebben één of meerdere serums in hun assortiment, maar je hoeft echt niet persé een serum te kopen van hetzelfde merk als je creme of reiniger. En het is ook niet nodig om een serum van honderden euro’s te kopen, een goed serum heb je ook al voor zo’n 50-75 euro.

Gebruiken jullie ook een serum?

Ik ben benieuwd, gebruiken jullie ook een serum? Of misschien zelfs wel meerdere? Welke is jouw favoriet en hoe gebruik je het product? In de vorm van een kuur of gebruik je het dagelijks? Misschien ben je juist wel op zoek naar een serum? Dan help ik graag mee zoeken, laat een comment achter met wat je ongeveer zoekt en vertel zeker ook even wat over je huid(conditie) en huidige routine.