In de stad vliegen de winkeltjes waar je een Poké bowl kunt kopen uit de grond en niet ten onrechte, ze zijn ook zo lekker! Heb je zo’n winkeltje niet in de buurt, no worries, zelf maken is prima te doen. Ik maak mijn favoriete Poké bowl met tonijn regelmatig, kijk maar hoe ik dat doe.

Wat is een Poké bowl?

Poké bowl heeft zijn oorsprong op Hawaii, waar ze overgebleven stukjes rauwe vis gebruikten als salade (poké betekent “snijden” in het Hawaiiaans) samen met smaakmakers zoals uitjes, sojasaus, sesamolie en pepertjes. In een Poké bowl vind je nog steeds die stukjes gemarineerde vis, maar dan op een bedje van rijst, gecombineerd met groenten en andere lekkere dingen. Je krijgt zo een soort “sushi-salade”, zo omschrijf ik een poké bowl aan mensen die het fenomeen niet kennen. Ik vind het heerlijk als lunch, maar natuurlijk kun je het ook als diner eten.

 

Wat heb je nodig?

Zo maak je het

Kook de sushirijst volgens de gebruiksaanwijzing en laat deze iets afkoelen, de rijst moet niet heet zijn maar mag nog wel warm zijn. Lauwwarm is het lekkerste vind ik, koude rijst is niet aan te raden.

Snij de tonijnsteak direct uit de diepvries in kleine blokjes met een scherp mes, doe de blokjes in een kom met de gesneden bosuitjes en maak alles op smaak met sojasaus en wasabi. Wasabi is heel pittig, dus doe er niet teveel van in, proef even of het niet te pittig wordt. Meng alles goed doorelkaar en laat staan tot de Poké bowl opgediend kan worden. Dit mengsel ontdooit in een kwartiertje ongeveer.

Snij de wortelen in heel dunne plakjes of schaaf ze eventueel, doe dat ook met de radijsjes en snij de avocado in blokjes.

Doe wat van de sushirijst in een kom, niet al teveel, de rijst moet wel in verhouding zijn met de groenten en de vis.

Vervolgens leg je de gesneden groenten en sojaboontjes op de rijst, ik doe dat een beetje op gevoel qua hoeveelheid. Dit is 1 grote lepel sojaboontjes, alle groenten en vis samen moeten de rijst bedekken uiteindelijk.

De wortelen ernaast, de hoeveelheid pas je aan aan je smaak, je kunt uiteraard ook iets weglaten of vervangen door andere groenten.

Radijsjes of rettich zorgen voor wat pit, lekker!

Het tonijn-bosui mengsel kan erbij, schep dat er boven op en doe ook wat van de overgebleven dressing er overheen.

Per Pokébowl gebruik ik een halve avocado, je kunt er eventueel nog wat druppel citroensap overheen doen, dan blijft de avocado mooi groen.

Ik ben gek op Wakamé ofwel de Japanse zeewiersalade en doe er dus altijd wel wat bij in de Pokébowl.

Sprenkel over alle groenten, vis en rijst wat zwart sesamzaad en doe er nog wat sojasaus overheen voor de smaak. Je kunt ook nog wat wasabi toevoegen als je houdt van lekker pittig. Vervolgens rommel je alles een beetje door elkaar als je eet, dit is zo lekker en echt gezond.

Ben je geen fan van (rauwe) tonijn? Je kunt de tonijn vervangen door (rauwe of gerookte) zalm, gebakken kipdijfilet of natuurlijk gebakken/gegrilde tonijn. En met de groenten kun je ook best wat variëren, gewoon erin doen wat je lekker vindt.

 

Eet smakelijk!!!