Zo’n 25 jaar geleden was ik een behoorlijke fitgirl, die zo’n beetje iedere dag in de sportschool kwam. Superfanatiek was ik niet, maar ik sportte graag en best vaak, toen een combinatie van aerobics (old skool) en fitness. Toch zakte de liefde voor sporten echt wel even weg, maar sinds vorig jaar heb ik de liefde herontdekt en ben ik bijna een #fitmom.

De knop om

Jullie hebben misschien mijn eerdere artikel en video over mijn kleine transformatie wel gelezen en gezien? Daarin heb ik verteld hoe ik mijn eerste stappen zette om het sporten opnieuw op te pakken. Ik ben in januari 2017 begonnen met hardlopen, maar inmiddels is daar best wel wat bijgekomen, het hardlopen staat zelfs op een wat lager pitje. Toch zijn de eerste stappen belangrijk geweest, ze hebben er echt voor gezorgd dat de knop bij mij omging en ik weer plezier kreeg om te gaan sporten.

Dat plezier had ik vroeger zeker ook, al was ik al kind niet overdreven sportief. Ik hield niet zo van teamsporten, dus deed ik vooral aan ballet, dansen, aerobics en vanaf mijn 15e aan kickboxen (de pittige trainingen alleen, geen wedstrijden). Rond mijn 18e stapte ik voor het eerst een fitnesszaal in en begon ik regelmatig aan de gewichten te werken, meestal samen met vriendinnen. Dat deed ik toch wel 5 keer in de week, leuk en gezellig om te doen en dat er ook nog eens leuke mannen/jongens in de sportschool rondliepen vonden we ook geen straf, haha. En jullie weten het misschien wel, ik vond mijn man er ook!

Minder hardlopen?

Vanaf januari 2017 ben ik dus gaan hardlopen, vooral omdat het een zeer laagdrempelige manier van sporten was voor mij. Ik hoefde alleen maar de deur uit te stappen, kon zelf bepalen wanneer ik wilde gaan en het kostte niet veel tijd. Nu wist ik van te voren al dat ik geen echte hardloper ben, ik ben namelijk nogal snel verveeld als ik langer dan een half uur hardloop, maar het heeft me absoluut een prima basis gegeven. Mijn conditie verbeterde, mijn lichaam werd gestroomlijnder en ik vond het vooral leuk mijzelf uit te dagen, iedere keer een stukje verder of sneller. Maar…de verveling sloeg en beetje toe en (misschien wel belangrijker voor mij) ik vond dat mijn lichaamsvorm minder mooi werd. Nu moet ik dat wel even goed uitleggen, maar ik merkte dat het afvallen heel goed ging, misschien wel iets te goed en ik zag bijvoorbeeld dat mijn billen een stuk platter werden. Niks mis mee, zou je misschien denken? Nee, zeker niet, maar ik hou van een beetje ronding bij mijn lichaam en dus wist ik dat ik meer moest gaan doen om die vorm te krijgen en behouden. De oplossing : krachttraining en zo kwam in ik de sportschool terecht enkele maanden geleden. Eind november 2017 zou ik ook een borstvergroting ondergaan waardoor ik zes weken niet mocht hardlopen, dus was dit ook een mooie manier om het sporten toch bij te houden. Dat mijn man er zo’n 5 keer per week naartoe gaat, hielp zeker ook mee. Op naar de sportschool om meer te gaan krachttrainen!

Meer krachttraining!

Krachttrainen, met gewichten dus en dat was voor mij best even geleden (jaartje of 3 denk ik), maar het is eigenlijk zo weer opgepakt. Ik combineer krachttraining trouwens nog steeds met cardiotraining, zoals een half uurtje hardlopen als ik er zin in heb. Ik ben in de herfst 2017 voor het eerst naar de sportschool gegaan, inmiddels al iets meer dan een half jaar regelmatig daar aan het trainen en dat bevalt goed. We gaan gemiddeld vijf keer in de week naar de sportschool, verdeeld over 7 dagen. Tijdens die trainingen doe ik 2 keer aan cardio, meestal zo’n 30-45 minuten goed doortrainen op de loopband of elliptical, de andere keren train ik alleen met gewichten, meestal gecombineerd met een warming up van 15 minuten. Tijdens de krachttraining focus ik mij het meeste op mijn benen en billen, maar ik sla mijn rug, schouders, buik en armen zeker niet over. Daar doe ik altijd wel een paar oefeningen voor, maar niet zoveel als voor mijn benen en billen dus.

Hardlopen doe ik nog wel, als het lekker weer buiten is of anders op de loopband in de sportschool. Maar ik merk dat ik het niet meer “nodig” heb, niet voor mijn conditie en ook niet meer om af te vallen of op gewicht te blijven. Ik vind het wel heel fijn dat ik een basis heb met hardlopen, tenslotte is het een vorm van training die je altijd wel even ergens kunt doen, ook als ik op vakantie ben of weg ben van huis. Gewoon sportschoenen en een simpele sportoutfit mee en gaan, geen excuses meer nodig.

#fitmom

Tja, dan sta je in één keer weer vijf keer per week in de sportschool, inclusief verplichte posts op social media, ;-). Een echte #fitmom dus, in plaats van #fitgirl inmiddels,  en ik ben eigenlijk best fanatiek. Ik ga dan wel met Marc naar de sportschool, we trainen niet echt samen, tenminste niet altijd. Wel heeft hij mij goede tips gegeven welke oefeningen ik het beste kan doen en hij begeleidt mij er ook wel bij als dat nodig is. Ik heb dus mijn eigen, echt persoonlijke trainer en dat is best handig & werkt extra motiverend. Want ook al vinden we het allebei leuk om te sporten, er is er heus weleens één die even geen zin heeft en dan motiveren we elkaar toch weer om wel te gaan. Maar, we kunnen ook samen besluiten om lekker even niet te gaan en bijvoorbeeld uit eten te gaan die avond of gewoon te relaxen, dus dat kan net zo goed. Oh ja, onze kids zijn natuurlijk groot, die vinden het geen probleem als wij 1,5 uur weg zijn om te sporten, zij vermaken zich wel.

Merk ik nu verschil tussen nu en vroeger? Eigenlijk niet, ik vind het nog steeds heel leuk om te sporten en mezelf uit te dagen. Ik zet de loopband dus telkens een tandje sneller & steiler of ga een level hoger bij de elliptical. De gewichten worden steeds een beetje zwaarder of de oefeningen pittiger of langer. Ik heb geen echt doel voor ogen, ik ga gewoon lekker door en dat werkt prima voor mij. En dat ik 20 jaar ouder ben, dat merk ik eigenlijk ook niet, het gaat nu misschien nog wel beter dan vroeger.

Sporten is sinds 1 jaar en 3 maanden een vast onderdeel van mijn leven geworden, iets waar ik mijzelf heel goed bij voel. Ik heb wel minder tijd voor andere dingen, maar dat heb ik er wel voor over. Ik ben zoveel fitter, vrolijker en zeker ook leuker!

Ik hoop dat jullie het een beetje leuk vinden om af en toe te lezen over dit onderwerp. Als jullie vragen hebben, stel ze dan zeker en als je meer wilt weten over hoe ik sport, let me know. Op Instagram deel ik regelmatig welke oefeningen ik doe.