Het favoriete tussendoortje van ons is momenteel bananenbrood! Bananenbrood is een soort cake, maar dan wel één die een stuk gezonder is dan de cake met suiker, boter en meel. Kijk daar worden we toch blij van? En het leukste is dat bananenbrood ook nog eens zo klaar is, ik maak het binnen een kwartier.

Mijn recept kreeg ik van een vriendin en is een mooie basis om bananenbrood mee te maken, maar er bestaan geloof ik wel duizenden variaties. Wij vinden het in elk geval lekker, bananenbrood kun je eten als tussendoortje maar ook als snel ontbijt voor je gaat sporten. Het bevat geen toegevoegde suikers, boter en meelproducten, wel bevat het veel vezels en goede voedingsstoffen. Kids vinden het ook erg lekker!

Dit heb je nodig:

 • 4 rijpe bananen
 • 4 eieren
 • 75 gram havermoutmeel (maal havermout fijn in een keukenmachine)
 • 125 gram amandelmeel
 • 2 theelepels baking soda
 • 3 theelepels kaneel
 • snufje zout
 • 75 gram pecannoten (in stukjes gebroken)
 • 75 gram dadelstukjes
 • 3 eetlepels kokosrasp (of wat meer)
 • eventueel wat honing
 • bij voorkeur een keukenmachine of anders een mixer

  

Zo maak je het:

 • Zet de oven aan op 160 graden (heteluchtoven) of 175 graden (normale oven)
 • Vet een cakevorm in met een beetje olijfolie of boter
 • Pureer de bananen (zonder schil) in de keukenmachine met een mes
 • Doe er de vier eiereren (zonder schil 😉) bij en mix even kort door
 • Doe het havermoutmeel, amandelmeel, bakpoeder, kaneel en zout erbij en meng alles tot een mooi geheel (niet te lang, maximaal een minuutje)
 • Spatel als laatste de geraspte kokos, de dadelstukjes, de pecannoten en eventueel wat honing erbij. Ik doe dat laatste bijna nooit, ik vind het zonder honing al zoet genoeg
 • Doe het mengsel in het cakeblik en zet het in de oven (in het midden). Bak het bananenbrood tussen 45 en 65 minuten, afhankelijk van hoe vochtig of droog je het lekker vindt. Prik na 45 minuten even met een saté prikker in het midden om te zien of het al gaar genoeg is. Te lang bakken zorgt voor een te droog bananenbrood en dat vind ik minder lekker, maar smaken verschillen natuurlijk.

Zo gaat het bananenbrood in de oven, je kunt er eventueel nog wat hele pecannoten op leggen, dat ziet leuk uit! Mijn cakevorm is een oude siliconenvorm van Tupperware, geen idee of ze die nog hebben maar het is een ideaal ding.

En zo ziet het bananenbrood eruit als het gebakken is. Haal het uit de vorm en laat het goed afkoelen, daarna kun je een lekker stuk afsnijden en genieten van dit behoorlijk gezonde tussendoortje. Kleine waarschuwing, hoe gezond ook, teveel bananenbrood is natuurlijk wel behoorlijk vullend, dus eet het niet direct helemaal op. Wij vinden het in elk geval een lekker, zoet en gezond alternatief voor een plak cake of ander zoet tussendoortje. Nog een tip: snij het bananenbrood na het afkoelen in plakken en vries de plakken apart verpakt in als je het alleen opeet, handig om mee te nemen naar de sportschool of als je gaat werken of naar school.

 

Heb jij weleens bananenbrood gemaakt? Ga je het nu ook proberen? Het is echt zo klaar!