Begin 2017 kocht ik een Apple watch, vooral omdat ik steeds meer begon te sporten en het mij een handige tool leek om mijn bewegingen bij te houden. Zo houdt de Apple Watch bij hoeveel stappen ik zet, hoeveel calorieën ik verbrand per dag en….je kunt er ook nog op zien hoe laat het is, handig!

Apple fan

Nu ben ik al heel wat jaren een echte Apple fan net als de rest van mijn gezin, zo heb ik een iPhone, een iMac, Macbook en Apple TV. Bo had al eerder een Apple Watch aangeschaft, de keuze voor een Apple Watch was dan ook geen lastige voor mij. Er zijn nog wel meer soortgelijke apparaten die stappen/bewegingen meten en er zijn ontelbaar veel soorten horloges, gelukkig hoefde ik daar niet tussen te kiezen. Juist de combinatie tussen mijn Apple watch en andere Apple apparaten leek mij wel zo handig. Ik kocht dus een Apple Watch series 2 38 mm, de “kleine” variant, in Rose goud aluminium met een nude/roze sportband en die gebruik ik sindsdien iedere dag.

Apple watch – dagelijks gebruik

Ik draag mijn Apple watch de hele dag, al vervang ik deze soms door mijn “chique” horloge, maar eigenlijk doe ik dat amper. De Apple Watch is prima voor dagelijks gebruik, natuurlijk zie ik de tijd erop (haha…behoorlijk logisch, maar tegenwoordig lijkt iedereen de tijd in de gaten te houden op zijn/haar telefoon), maar ik heb op mijn startscherm ook de temperatuur, mijn locatie en de datum staan. Daarnaast heb ik mijn Apple watch zo ingesteld dat ik mijn whatsappjes binnenkrijg, mits ik mijn telefoon niet gebruik, zie ik mijn DM’s van Instagram en mijn SMS’jes. Om te antwoorden is de Apple watch niet zo handig, er zit geen toetsenbord bij dus je moet alles via Siri doen (inspreken dus) of eventueel letter voor letter invoeren…smilies kun je wel weer snel plaatsen. Ik gebruik ook altijd de functie van de Apple Wallet, waarin ik mijn kaartjes voor de bioscoop of Boarding passes stop als ik ga vliegen. Handig, want zo kun je direct alles scannen en hou je je telefoon in je tas of zak. Soms gebruik ik ook weleens Google Maps en de Friends app, om te zien waar mensen zijn, maar dat vind ik iets minder handig omdat het schermpje wel erg klein is.

We hebben thuis lampen van Philips Hue, die kan ik ook aanpassen met de app op de watch, net zoals het geluid van de radio/muziek/televisie via het Sonos systeem. En er zijn nog veel meer handige apps, bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer etc, maar die gebruik ik alleen als het echt nodig/handig is. Oh ja, de reminder app en/of de agenda app is natuurlijk wel heel handig om weer te geven op je Apple Watch, veilig ook als je in de auto zit! Geen ping op je telefoon, maar een kleine trilling op je Apple Watch en je ziet direct wat je moet doen en/of niet moet vergeten.

Apple watch – sporten

Maar zoals ik al eerder schreef, de belangrijkste reden om de Apple Watch aan te schaffen was om te gaan bijhouden hoeveel beweging ik per dag heb. En dat gaat met de Apple watch heel handig! Ten eerste houdt de Apple watch in de Activity app (zit er standaard op) mijn stappen bij, dat gaat automatisch en ik heb niets moeten instellen volgens mij? Als je een Apple watch koppelt aan je iPhone (dat is wel een must eigenlijk), dan koppel je ook direct je “Health” app op je telefoon aan je “Activity” app, geloof ik. Check dat in elk geval even.

Op het openingscherm zie je bij mij het rondje staan, nu nog niet helemaal vol zoals je ziet. Als ik die aanklik op mijn Apple watch ga ik naar mijn Activity app en kan ik naar boven scrollen om te zien hoe de stand van zaken is op dit moment. Ik zie daar het aantal stappen staan, de afstand die ik heb gelopen vandaag en de resultaten van mijn workouts tot dan toe.

Ga ik nu een workout doen, dan klik ik op mijn openingscherm op het rennende poppetje en open ik mijn workout menu. De keuze is best beperkt, maar om eerlijk te zijn maakt het niet zoveel uit wat je kiest, want om de calorieën te berekenen gebruikt de Apple Watch je hartslag. Maar natuurlijk is het voor het bepalen van de gelopen/gefietste afstand wel handig als je een workout kiest die zo dichtbij mogelijk ligt bij de workout die je gaat doen. Wandel ik met Jyn, dan kies ik voor een “outdoor walk” (mijn Apple watch staan ingesteld op Engels…), (snel)wandel ik binnen op de sportschool dan kies ik voor “indoor walk” etc. Je kunt ook kiezen voor zwemmen, roeien, trapklimmen en een HIIT training, die laatste gebruik ik als ik krachttraining ga doen en dat werkt voor mij prima. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik ook totaal niet gefocust ben op het exacte aantal calorieën dat ik per dag verbrand, omdat ik toch weet dat ik prima in balans ben. Maar ik vind het wel leuk om te checken of ik dagelijks mijn “move” goal haal, ook op de dagen dat ik niet sport.

Er zijn nog een aantal apps die ik gebruik (heb), zoals de Nike + run club en de Runkeeper app, de eerste was altijd fijn met hardlopen maar geeft de laatste maanden problemen met synchroniseren tussen mijn telefoon en Apple watch. Ik heb hierover al contact gehad met Apple, maar ze hebben geen oplossing, die app gebruik ik dus niet meer. Het was altijd wel een handige app, omdat ik een run op mijn telefoon kon starten, waarna ik de data zoals snelheid, gelopen afstand etc kon aflezen op mijn watch. Dat gaat trouwens wel met Runkeeper en met de standaard Workout app kun je dit ook bijhouden, dus eigenlijk is een aparte app niet nodig.

Sinds vorige week heb ik de Gymaholic app gedownload uit de Apple store, een app die speciaal gericht is op workouts in de sportschool en die je direct op de Apple Watch aanwijzingen geeft over de workout die je “moet” doen. Ik moet je zeggen dat het er leuk uitziet, maar ik moet eerst van alles instellen voordat het gaat werken, dat heb ik nog niet gedaan. Of ik dat een handige app vind, moet dus nog blijken en echt nodig heb ik deze niet.

Toch ben ik wel heel blij met de aanschaf van de Apple Watch, het heeft mij vooral in het begin enorm gemotiveerd om mijn bewegingsdoelen te halen en ook nu helpt het altijd nog wel. Op de meeste dagen haal ik mijn move goal van 500 calorieën wel, maar op luie dagen gaat het lastiger en als ik dat zie, dan wandel ik toch even een stukje verder met Jyn op zo’n dag. Het is gewoon leuk om de vooruitgang te zien, iets wat je iPhone bijhoudt in je “health” of “activity app, van 36 workouts in februari 2017 (5.073 cal) ben ik naar 84 workouts (8.888 cal) gegaan in maart 2018, niet gek natuurlijk!


Vorig jaar heb ik gemiddels 12.819 stappen gezet per dag, dit jaar is het gemiddelde al lekker omhoog gegaan naar ruim 15.000 stappen per dag

Goed, inmiddels ben ik meer dan 1.100 woorden verder en heb ik mijn verhaal over mijn Apple Watch gedaan, al kan ik mij voorstellen dat misschien niet al je vragen beantwoord zijn? Laat dus gerust een vraag hieronder achter, al ben ik natuurlijk geen Apple Watch kenner en kun je technische vragen of specifieke vragen over apps misschien beter ergens anders stellen ;-). Ik ben trouwens wel heel tevreden met mijn sportband in deze kleur, maar toch heb ik eindelijk een Nike sportband in de kleur Barely Rose/Pearl pink besteld die morgen aankomt! Je koopt de Apple watch bij de bekende Apple verkooppunten zoals Bol.com, ik betaalde voor mijn Apple watch series 2 EUR 319,00 en het losse bandjes kosten tussen de EUR 59,00 en  EUR 609,00.

Gebruik jij ook een activitity tracker om je bewegingen een beetje bij te houden?