Na alle frisse zomerglansjes vind Chanel het de aankomende herfst tijd voor een matte, meer sophisticated look! Ik kan daar wel in meegaan, ik hou van glans hoor, maar een ooglook of lipstick mag van mij toch liever mat zijn. Het is wel een kwestie van doseren, vind ik, zeker als je wat ouder bent, maar met de juiste producten lukt dat prima. Kijk maar even mee naar mijn review van Le mat de Chanel collectie van herfst 2018.

Ik kreeg van Chanel een deel van de collectie opgestuurd, dat blijft toch een feestje iedere keer! En bij het openmaken van de verpakkingen vielen mij direct de matte zwarte verpakkingen van de producten op. De dopjes van de producten zijn allemaal mat-zwart en niet chique glanzend zoals andere Chanel producten, een leuk detail. Ook de verpakking van het oogschaduwpalette heeft een matte finish dit keer, iets wat ik overigens pas gisteren zag…niet echt opgelet dus. Qua kleuren kiest Chanel voor klassiek en een tikje donker, ik vind het mooi passend voor de herfst in elk geval.

Voor de ogen kiest Chanel voor vrij donkere ooglooks, ik hou er wel van! Het palette dat ik heb gekregen heet Clair-obscur en bestaat uit matte bruin, beige en taupe tinten. Het is niet uniek qua kleurencombinatie maar wel heel fijn in gebruik, de oogschaduws hebben een matte finish maar zijn wel opvallend romig van textuur, waardoor het opbrengen en blenden heel makkelijk gaat. Wil je nu iets opvallenders, dan kun je ook voor het andere palette gaan, Quiet revolution, dat donkerblauwe tinten bevat. Dat is zeker prachtig, maar ik ben al heel happy met mijn palette, ik heb het al veel gebruikt de afgelopen tijd.

Chanel brengt ook een 3-in-1 potlood voor de ogen uit Stylo Ombre et contour (EUR 33,00), die je kunt gebruiken als eyeliner, oogschaduw of oogpotlood. Het is een medium dik potlood dat inderdaad romig genoeg is om uit te blenden rond de ogen. De kleur Contour Clair die ik kreeg is aan de lichte kant voor een eyeliner vind ik zelf, maar is wel mooi om als contourkleur te gebruiken in je arcadeboog of als je houdt van een wat lichtere kleur oogpotlood die toch je ogen iets extra’s geeft.

Chanel Les 4 ombres 308 Clair-obscur EUR 54,00

swatches Chanel Les 4 ombres 308 Clair-obscur & Stylo ombre et contour 12 Contour clair

Op deze foto’s draag ik het Les 4 ombres Clair-obscur en de Rouge Allure Ink 174 Melancholia 

Chanel heeft al een tijdje de Le Rouge Crayons in hun assortiment, lipsticks in potloodvorm. Nu komen er ook matte varianten van deze slanke lipstickpotoden, want het zijn wel lipsticks die je over je hele lip aanbrengt en geen lippotloden die je alleen maar gebruikt bij de lipcontouren. Le Rouge Crayons de couleur mat (EUR 36,00) zijn heel erg gepigmenteerd, ze zijn goed dekkend en fijn van textuur. Ik vind wel dat je de lipstick niet heel precies kunt aanbrengen, de textuur is net iets te romig en zorgt soms voor rafelige randjes. Natuurlijk kun je dit corrigeren, maar ik vind het net iets minder handig, zeker bij deze vrij opvallende, rode en donkerrode tinten….dat kan weleens een knoeiboel worden. De houdbaarheid is niet zo goed, na wat eten en drinken ben je flink wat lipstick kwijt. Het helpt wel om wat teveel aan lipstick af te happen op een tissue, want je brengt eigenlijk iets teveel lipstick aan bij één laagje.

swatches Chanel Le Rouge Crayon de couleur mat met v.l.n.r. 257 Discretion, 261 Excess, 265 Subversion, 267 Impulsion & 269 Impact

Chanel Le Rouge Crayon de couleur mat 257 Discretion & 261 Excess

Chanel Le Rouge Crayon de couleur mat 265 Subversion & 267 Impulsion

Chanel Le Rouge Crayon de couleur mat 269 Impact

Vanaf het begin ben ik al fan van de Rouge Allure Ink lipsticks (EUR 37,00), het zijn heel vloeibare lipstains die heel gepigmenteerd zijn, een mooie, iets transparante finish hebben en ook nog eens prima blijven zitten. Ze hebben een matte finish, maar die is niet extreem mat (geldt ook voor Le rouge crayon de couleur). Ze brengen fijn aan, drogen snel op waarna de mooie finish je een natuurlijke look geeft, ondanks de best opvallende kleuren. Ze geven vrijwel niet af, houden mooi lang ook na wat eten en drinken, na verloop van tijd vervagen ze langzaam van je lippen.


Chanel Rouge Allure Ink 170 Euphorie & 174 Melancholia

Met matte nagellak heb ik een beetje een haat-liefde verhouding, bij sommige kleuren vind ik het effect prachtig en bij andere kleuren komt een matte finish niet zo mooi over vind ik. Maar de Le Vernis velvet nail colour (EUR 25,00) is wel altijd mooi, het effect is fluwelig mat en niet Tippex mat als je begrijpt wat ik bedoel. De kleuren uit deze collectie zijn opnieuw klassiek, Ultime is een perfecte rode nagellak en Profondeur is donkerrood met een vleugje bruin. Ze dekken super, ik heb voor de foto 1 laagje opgebracht over mijn lila OPI gel color, die zie je misschien nog bij de randjes 😉

Chanel Le Vernis Velvet 638 Profondeur & 636 Ultime

De nieuwe Chanel collectie voor herfst 2018, Le mat de Chanel, is inmiddels al te koop bij o.a. De Bijenkorf, parfumerie Douglas en in hun eigen webshop. Mijn aanraders zijn zeker het Clair-Obscur palette als je houdt van een natural smoky eye, de fluwelige nagellakjes en koop zeker één mooie rode Le Rouge Crayon de couleur mat of Rouge Allure Ink deze herfst. Oh ja, combineer de matte producten wel altijd met een beetje glans door een mooie highlighter te gebruiken of een blush met wat glans.