Als je, net als ik, weleens in het buitenland beautyproducten shopt, dan heb je vast weleens gemerkt dat er prijsverschil kan zijn tussen de producten. Meestal komt dat door de wisselkoers (als je in de USA shopt) of doordat er andere belastingtarieven gelden. Maar soms is dat niet de oorzaak. Zo verbaas ik me al jarenlang over de prijs van de MAC shadow x15 eye palettes in Nederland, die meer dan 2 keer zo hoog is als in andere landen…..

Call me crazy, maar ik kan daar geen zinnige reden voor bedenken. Natuurlijk, een paar euro verschil per product hier en daar begrijp ik heel goed. Maar het is echt zo dat je in Nederland, bij bijvoorbeeld De Bijenkorf, EUR 117,00 betaalt voor beide MAC eye shadow X 15 Neutral palettes. Terwijl je in de UK, bijvoorbeeld online bij Lookfantastic, voor exact die palettes EUR 56,95 betaalt. Dat is een verschil van EUR 60,00….ofwel, je koopt in de UK twee palettes voor de prijs van één palette in Nederland.

Ik heb in het verleden weleens om uitleg gevraagd bij MAC in Nederland, maar niemand wilde er op reageren. Eerlijk gezegd vind ik dat best wel eigenaardig, het lijkt me een legitieme vraag. En omdat je tegenwoordig heel simpel prijzen van producten kunt vergelijken, hoorde ik ook regelmatig klachten van anderen, ook zij voelden zich soms behoorlijk voor de gek gehouden. Want kom op, dat doe je toch gewoon als bedrijf als je bewust het prijsverschil zo groot houdt! Nogmaals, het gaat absoluut niet om kleine prijsverschillen, die zijn er nu eenmaal tussen de verschillende landen. Dat gebeurt ook bij Zara bijvoorbeeld, daar betaal je voor kleding in Italië en Spanje ook een lagere prijs. Maar het is echt niet zo dat alles daar voor de helft van de prijs verkocht worden dan hier in Nederland.

Anyway, hieronder kun je mijn (oude) review van het palette lezen:

Het palette is van stevig zwart kunstof, het deksel is van transparant stevig plastic en het palette is stapelbaar.
Misschien is het nog even handig om te vermelden dat er geen kwastje of applicator bij het palette wordt geleverd. In totaal zit er 19,5 gram oogschaduw in het palette, gedeeld door 15 oogschaduws betekent dat er per oogschaduw 1,3 gram zit in de oogschaduws….dat is toch wel minder dan een full size oogschaduw (of pro palette refill pan) zit. Normaal zit er 1,5 gram oogschaduw in en nu “maar” 1,3 gram, omgerekend zou je dan voor die hoeveelheid EUR 11,27 betalen per stuk betalen. En er zitten 15 oogschaduws in dit palette, de waarde is dan 15 keer EUR 11,70 = EUR 175,50 + EUR 25,00 (voor het lege palette) = EUR 200,50….toch een stukje meer dan de EUR 117,00 die je nu in Nederland voor het palette betaalt maar natuurlijk veel meer dan wat het palette in de UK kost!

De kleuren goed in beeld, je kunt goed zien dat de oogschaduws verschillende finishes hebben, iets wat je hieronder ook terugziet als je de namen en swatches bekijkt.

Achter de namen van de oogschaduws zie je letters tussen haakjes: de (M) staat voor matte, de (S) voor satin, de (F) voor frost, de (VXP) voor veluxe pearl, de (L) voor lustre en de (V) voor velvet. Het palette bestaat vrijwel helemaal uit nieuwe, niet bestaande kleuren, al zitten er wel enkele tussen die of in het vaste assortiment zitten (of hebben gezeten) of al eerder uit zijn gekomen in een tijdelijke collectie. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat nog niet helemaal onderzocht hebt, maar een kleur als Brule, Amber lights, Saddle en Divine Decadence heb ik zelf zeker in mijn “stash”.

Hey (VXP), Warm breeze (S), Gingersnap (F), Dark brew (V) & Dance in the dark (M)

Brule (S), Vanilla extract (F), Honey lust (L), Amber lights (F) & Saddle (M)

Lemon tart (VXP), Creative copper (L), Butterfudge (S), Divine decadence (V) & Unwind (VXP)

Ik ben enthousiast over de kwaliteit van het palette, die is echt prima! De oogschaduws zijn stuk voor stuk mooi van textuur, ze brengen fijn aan zonder kruimelen (al moet je bij Dance in the dark wel wat voorzichtiger zijn) en laten zich mooi blenden. Ik vind het erg prettig dat er geen glitters in de kleuren zitten, maar wel een mooie glans, dat maakt ze kleuren een stuk beter bruikbaar. Ik vind wel dat er erg veel glanzende, vrij lichte tinten in het palette te vinden zijn, dat zorgt er wel een beetje voor dat de looks met dit palette snel hetzelfde ogen. Op zich is daar niets mis mee, maar als je toch wat meer houdt van afwisseling, dan moet je dit palette misschien van tijd tot tijd eens combineren met wat sprekende of fellere kleuren. Maar dat kan natuurlijk ook prima! Ik heb het palette zelf al sinds 2014 en geloof het of niet, ik pak het er nog regelmatig bij. De kwaliteit blijft dus ook na langere tijd prima!

 

Heb je weleens op het punt gestaan om dit MAC X15 eye shadow Warm Neutral te kopen, maar vond je het toch te duur? Dan is het misschien wel een idee om eens te gaan shoppen bij Lookfantastic, daar betaal je dus maar EUR 56,95 voor dit palette. Je krijgt uiteraard een origineel palette, Lookfantastic is een geauthoriseerde online retailer van MAC, gevestigd in de UK, en daar is dit de normale prijs voor dit palette. Ga je in de UK naar een MAC store of verkooppunt, dan betaal je ook deze prijs (in Britse Ponden dan wel natuurlijk).

Let wel : niet alles van MAC is goedkoper in de UK, sommige producten zijn juist weer ietsje duurder, maar zo’n groot verschil als bij dit palette heb ik nog niet ontdekt! Wat vind je van dit waanzinnige prijsverschil? Zou je je bekocht voelen?