Sinds ik een pubermeisje was, ergens in de jaren tachtig, heb ik mijn huid altijd goed proberen te verzorgen. Dat kwam denk ik vooral door mijn Indische oma, die groot Estée Lauder gebruiker was en inderdaad tot late leeftijd een prachtige huid had. Ik was overtuigd! Vanaf nu deel ik zoveel mogelijk van mijn tips voor goede skincare met jullie, te beginnen met de geweldige combinatie van vitamine C & Retinol.

Iedereen wil graag een mooie en vooral gezonde huid hebben, je oogt dan frisser, gezonder, jeugdiger en misschien zelfs wel mooier. Maar hoe krijg je of hoe hou je nu zo’n mooie huid? Daarvoor “moet” je heel veel doen en soms ook dingen laten, maar wat is nu precies nodig? Ik ga je mijn tips geven, tips die ik zelf in de praktijk heb opgevolgd en waarvan ik overtuigd ben dat ze mijn huid mooi houden.

Vitamines voor een mooie huid

Schoonheid zit van binnen, dat heb je vast weleens gehoord van je oma, moeder en/of een ander wijs iemand! Natuurlijk is dat zo, maar naast een mooie binnenkant heb ik ook graag een mooie buitenkant. Die mooie buitenkant begint trouwens wel aan de binnenkant, door het eten van goede voeding bijvoorbeeld, genoeg water te drinken maar ook door niet (teveel) alcohol te drinken en niet te roken. Hoe onze huid zich gedraagt is mede afhankelijk van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen, dus zorg altijd voor voldoende vitamines en antioxidanten in je voeding. Eet veel verschillende soorten fruit en groenten en regelmatig vis, vergeet vooral ook niet gezonde vetten in de vorm van (ongebrande) noten.

Van binnenuit dus…maar ik geloof ook in het toevoegen van vitamines aan je huidverzorging. Ik heb door de jaren heen absoluut gemerkt dat huidverzorgingsproducten met vitamines echt nodig zijn om een mooie huid te houden en te krijgen. En ik zweer dan ook bij producten die vitamine C en vitamine A (=retinol) bevatten, zij hebben mijn huid echt mooier gemaakt door de jaren heen. Sterker nog, ik vind dat mijn huid er nu beter uitziet dan 10 jaar geleden.

Vitamine A

Misschien heb je weleens gehoord van vitamine a-zuur creme ofwel Tretinoïne? In de jaren tachtig ontdekte dermatologen bij behandelingen van patiënten met ernstige acne dat ze na de behandeling een veel jonger uitziende huid hadden gekregen. Dat was een zeer gunstige bijwerking van de Tretinoïne creme.  Vitamine A heeft zorgt voor algehele huidverbetering, stimuleert de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine, je huid wordt er daadwerkelijk mooier van. Natuurlijk hebben cosmeticabedrijven gebruik gemaakt van deze kennis en hebben zij allerlei varianten van vitamine A ontwikkeld om te gebruiken in hun producten. In Nederland kunnen we Tretinoïne niet zomaar aanschaffen, daarvoor hebben we een recept van een (huid)arts nodig, omdat het hier wordt gezien als een medicijn. Je krijgt het dus niet zomaar, maar kan er zeker eens naar vragen bij je arts indien je onder behandeling bent voor huidproblemen.

Gelukkig is er wel een alternatief, producten met afgeleide van vitamine A zoals retinol worden gewoon verkocht bij de parfumerie. Volgens medici zijn die wel minder effectief dan tretinoide, maar aan de andere kant hebben ze ook minder of geen bijwerkingen. Ik heb dit trouwens zelf in de praktijk ondervonden, ik gebruik(te) ook langere tijd tretinoide en zag daarmee toch wel meer effect dan met een “gewone” creme met retinol. Toch kan ik jullie absoluut aanraden om retinol in je huidverzorgingsroutine op te nemen, liefst een product met een zo hoog mogelijk percentage om het effect zo goed mogelijk te laten zijn. Mijn advies is om gedurende de nacht een product met retinol te gebruiken, omdat vitamine A je huid wat gevoeliger kan maken voor de zon. En vergeet natuurlijk geen spf te gebruiken, de zon is uiteindelijk ook een grote oorzaak van vroegtijdige huidveroudering (lees er hier meer over).

Indeed Retinol Reface serum EUR 30,55 (online exclusive bij Douglas) – voor EUR 18,95 bij lookfantastic en nog 20 % goedkoper met mijn code “DEBBIE”

Een van de fijnste producten met retinol vind ik momenteel het Indeed Retinol Reface serum, dat drie soorten retinol bevat om zo effectief mogelijk te zijn. In totaal zit er 1 % retinol in het serum, het hoogste percentage dat je kunt gebruiken zonder kans op bijwerkingen als schilfertjes en roodheid. Je brengt het ‘s avonds aan, na de reiniging van de huid. Je kunt erna ook nog een creme of huidolie en oogcreme gebruiken als je wilt, dat doe ik altijd wel. Het serum voelt prettig aan en is geschikt voor ieder huidtype. Heb je een gevoelige huid, dan kun je voor de zekerheid het serum in het begin om de paar avonden gebruiken en dat gebruik opbouwen. Mocht je nu toch merken dat je huid wat droog, rood en/of iets schilferig is, gebruik het dan wat minder vaak. Je kunt het serum ook prima combineren met een nachtcreme, olie of nachtmasker trouwens, als je wat meer voeding wilt in de nacht.

Vitamine C

Naast vitamine A kan ik je zeker ook aanbevelen om een product met voldoende vitamine C erin te gaan gebruiken. Vitamine C is essentieel in de aanmaak van collageen in de huid, collageen maakt en houdt de huid stevig. Ook heeft vitamine C en zeer gunstige werking op pigmentvlekjes, acne en rosacea, mits je het lang genoeg en regelmatig gebruikt. Ook is vitamine C een antioxidant die UV schade door de zon kan beperken, het is echt een ingrediënt dat onmisbaar is in je huidverzorging. Het “probleem” met vitamine C is dat het een vrij lastig ingrediënt is in huidverzorgingsproducten omdat het vrij instabiel is. Dat houdt in dat de werking van het ingrediënt snel vermindert als het in een product verwerkt wordt. En niet alle vormen van vitamine C zullen even effectief zijn, soms komen ze niet diep genoeg in de huid terecht en zul je minder effect zien. Niet elk product met vitamine C erin is dus even goed, daarnaast moet een product wel een behoorlijk hoog percentage vitamine C bevatten om echt nut te hebben (liefst rond de 20 % of hoger).

Indeed Vitamin C24 serum EUR 30,55 (online exclusive)

Inmiddels heb ik al 3 tubes van dit Indeed VitaminC24 serum opgemaakt, het is echt een musthave in mijn huidverzorgingsroutine. Vitamine C is voor mij onmisbaar, juist omdat mijn huid heel gevoelig is voor pigmentvlekken. Ik bescherm mijn huid goed tegen de zon, maar helaas kan dat niet voorkomen dat mijn pigmentvlekken blijven terugkomen. Nu ben ik weer onder behandeling van huidtherapeute Annelijn van Ierland (zie dit artikel) om de donkere plekken weer wat minder zichtbaar te maken en dan is dit Indeed Vitamin C24 een fijne ondersteuning. Nu zijn mijn pigmentvlekken erg hardnekkig en gebruik ik medicijnen  (hydroquinone), maar heb je er in mindere mate last van dan kan zo’n serum als dit er zeker voor zorgen dat pigmentvlekken lichter worden. Het serum bevat 22 % stabiele vitamine C en nog 2 % hyaluronzuur dat voor een beter transport zorgt van de vitamine C in de huid.

Dit serum is echt heel fijn in gebruik, het voelt zacht aan door de siliconen en dat is wel zo prettig omdat sommige vitamine C producten wat “ruw” kunnen aanvoelen en zelfs soms wat roodheid geven bij mij (terwijl ik geen gevoelige huid heb). Nog een voordeel is dat het heel goed te combineren is met al de andere producten die ik gebruik en het prima werkt onder makeup. Kortom, een ideaal vitamine C serum dat doet wat het belooft (wel iedere dag, gedurende langere tijd gebruiken natuurlijk) en prettig is in gebruik, waardoor je het ook makkelijk kunt blijven gebruiken.

Wil jij dus graag een mooie huid (houden)? Een huid die straalt, stevig is en minder problemen geeft? Dan kan ik je zeker aanraden om overdag een goed product met vitamine C te gebruiken en iedere avond een goed product met retinol. Alle kenners zijn er wel over eens dat beide ingrediënten een must zijn in ieders huidverzorgingsroutine, hoe oud of jong je ook bent en welk huidtype je ook hebt. Probeer het eens uit, maar hou de routine natuurlijk wel gedurende lange tijd vol om echt effect te zien.

De producten van Indeed Labs zijn wat mij betreft zeker aanraders! Je koopt ze in Nederland exclusief bij parfumerie Douglas, in hun online shop vind je het complete assortiment van Indeed en in verschillende filialen vind je een aantal van hun topproducten zoals de Hydraluron en Nanoblur. (Wil je Indeed nog voordeliger shoppen, dan ga je naar de webshop lookfantastic, waar je met mijn kortingscode “DEBBIE” nog 20 % korting krijgt op het Indeed assortiment dat je hier vindt.)

Ik vind het een heel fijn merk dat ook nog eens prettig geprijsd is. Je kunt meer informatie over Indeed Labs vinden op hun eigen website : Indeedlabs.nl