In de zomer van 2017 was het Canadese cosmeticamerk The Ordinary het gespreksonderwerp bij beautyliefhebbers. Na geweldige reviews van beautybloggers, -vloggers en influencers over de hele wereld kon The Ordinary de vraag bijna niet aan! Natuurlijk was ik ook nieuwsgierig en bestelde ik verschillende huidverzorgingsproducten om die eens te testen, voor die prijs kon ik het niet laten. Ik heb er in 2017 een video over gemaakt en heb later een aantal producten getest, nu weer zeker interessant omdat parfumerie Douglas The Ordinary gaat verkopen!

De video kun je hierboven nog even terugkijken, daarin kun je ook zien welke producten ik toen allemaal heb gekocht bij The Ordinary. Ik heb niet alle producten langere tijd getest, maar de onderstaande drie producten heb ik in 2017 een aantal weken/maanden gebruikt, ik vind dat ik ze nu best aardig kan beoordelen.

De producten van The Ordinary zijn eenvoudig, maar stijlvol verpakt in strakke witte doosjes, de uitstraling is daardoor een stuk luxer dan je zou verwachten als je de prijzen ziet. Want je kunt wel zeggen dat de producten van The Ordinary echt goedkoop zijn, want waar vind je nu een serum met retinol voor nog minder dan 7 euro? De verpakkingen & uitstraling van The Ordinary is dus meer dan in orde!

The Ordinary belooft de beste ingrediënten te gebruiken voor hun formules, ingrediënten die bewezen hun werk doen en die ook optimaal kunnen werken doordat de verpakkingen en overige ingrediënten helemaal in orde zijn. Bij The Ordinary vind je dus geen potjes, maar flesjes en tubes. Sommige flesjes zijn donker gekleurd, hierdoor worden de ingrediënten beter beschermd tegen het licht.

De producten die ik toen heb getest zijn deze:

  • The Ordinary Alpha-Arbutin 2 % + HA EUR 8,45 – een serum dat hyperpigmentatie en vlekjes minder zichtbaar zou moeten maken. Het bevat 2 % van de werkzame stof Alpha-Arbutin en dat wordt gecombineerd met hyaluronzuur, waardoor de werkzame stof beter in de huid kan komen
  • The Ordinary Retinol 1 % EUR 6,70 – inmiddels heeft The Ordinary dit product niet meer in productie, maar is er een iets andere formule met een nieuwe naam. Maar dit serum bevat ook 1 % pure retinol ofwel vitamine A, een ingrediënt dat bewezen zorgt voor een verbeterde huid (rimpels worden gladder, de huidtextuur verbetert en wordt steviger)
  • The Ordinary ascorbyl Tetraisopalmitate solution 20 % in Vitamine F EUR 17,45 – ook dit product is niet meer in productie, wel een soortgelijk product, een serum met daarin opgelost vitamine C, een ingrediënt dat een anti-oxidant is, die de huid verheldert en tekenen van veroudering verminderd.

De ingrediëntenlijsten van de producten die ik getest heb, kun je hieronder vinden. Helemaal onderaan vertel ik je wat ik van de drie producten vind.

ingrediëntenlijst The Ordinary Alpha-Arbutin 2 % + HA EUR 8,90 (flacon 30 ml)

ingrediëntenlijst The Ordinary Retinol 1 % EUR 6,70 (tube 30 ml – oude formule, deze is verdwenen uit het assortiment)

ingrediëntenlijst The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate solution 20 % in Vitamine F EUR 17,70 (flacon 30 ml)

De texturen van de drie producten, van links naar rechts: het Alpha-Arbutin serum, het Retonil 1 % serum & de vitamine C olie

Wat vind ik fijn aan deze drie producten van The Ordinary?

De combinatie van veel verschillende huidverzorgingsproducten met goede formules en de lage prijzen maken de producten van The Ordinary heel interessant. Ik ben een behoorlijk luxe beest, maar als ik een goed product kan kopen tegen een lagere prijs, dan doe ik dat natuurlijk ook graag. The Ordinary heeft ook een geweldige website, waar je heel veel goede informatie en uitleg kan vinden over hun producten. Je kunt er de producten ook direct kopen.
Daarom was ik zo nieuwsgierig naar deze producten, vooral naar de producten die kunnen helpen mijn pigmentvlekken te verminderen (Alpha-Arbutin 2 % + HA). Door de jaren heen heb ik nog nooit een product gevonden dat echt helpt ze te verminderen, ik ben altijd aangewezen op medicijnen van de dokter (vitamine A-zuurcreme en hydrochinon/hydroquinone, zie dit artikel) en dat is natuurlijk niet altijd prettig. Arbutin is een plantaardig ingrediënt dat na aanbrengen uiteenvalt in o.a. hydrochinon, dus je zou denken dat het effect toch ongeveer hetzelfde moet zijn. Helaas is dat niet het geval, ik ben inmiddels aan mijn derde fles serum bezig en ik zie geen enkel verschil aan mijn pigmentvlekken. Ze zijn niet minder zichtbaar geworden, zelfs niet een klein beetje. Een wondermiddel is het voor mij dan ook niet, maar het is wel een fijn serum dat lekker hydrateert en prima te combineren is met andere producten. Het is zeker geen slecht product, maar bij mijn pigmentvlekken werkt het niet.

Wat vind ik minder fijn aan deze drie producten van The Ordinary?

Ik ben geen fan van de Retinol 1 %, al is dit natuurlijk niet meer zo relevant omdat deze formule inmiddels niet meer verkocht gaat worden. Toch wil ik er nog wel iets over zeggen, omdat er een nieuwe formule is die er erg op lijkt. Ik heb al best regelmatig producten met retinol gebruikt en dus ook vitamine a-zuur creme (in Nederland alleen te verkrijgen op doktersrecept) en heb nooit echte nadelen gehad bij het gebruik. Dat had ik wel direct bij deze gel-creme, die ik 2 weken lang om de twee dagen in de avond aanbracht. Mijn huid ging vrijwel direct lichtjes vervellen en voelde heel naar aan, niet pijnlijk ofzo, maar niet prettig en vooral heel vettig. Kijk, ik test best graag dingen uit en heb zeker wel geduld om te testen, maar als een product echt niet bevalt dan stop ik er toch echt wel mee. Na een paar weken heb ik het weer een keer geprobeerd, maar er gebeurde exact hetzelfde….geen succes dus. Misschien is één van de andere producten met retinol beter voor mij? Wie weet test ik het nog een keer! (inmiddels heb ik wel een ander fijn product met retinol gevonden, van Indeed Labs)
Ook van het derde product, de olie met vitamine C-derivaat ben ik niet onder de indruk, al is dat in gebruik wel goed bevallen. Het blijkt echter dat The Ordinary erg onduidelijk over de exacte ingrediënten in dit olie/serum. Als je de naam bekijkt denk je dat er 20 % vitamine C in zit, maar dat is niet zo. Er zit 20 % van een vitamine C-derivaat in, een afgeleide van vitamine C die beduidend minder sterk/werkzaam is als pure vitamine C. Nu staat dat inmiddels wel bij het product informatie, maar eerst niet….niet netjes! Op zich is er niets mis met dit ingrediënt, het is misschien juist wel een uitkomst bij een gevoelige huid, maar de onduidelijkheid is niet ok. De olie is vrij licht, trekt snel in en laat geen vettig gevoel achter na een paar minuutjes. Ik merkte echter geen verschil na een maandje gebruik, misschien toch te weinig werkzame vitamine C? Ik vind het serum van Indeed Labs in elk geval een stuk prettiger om eerlijk te zijn!

Al met al was ik in 2017 niet extreem onder de indruk van de producten van The Ordinary, het is absoluut een hype die wellicht weer teruggaat naar normale proporties. De producten zijn zeker niet slecht, de formules zien er goed uit en met de ingrediënten is in de meeste gevallen niets mis. Maar toch wil dat niet altijd zeggen dat de producten ook fijn en goed zijn, het blijft een zeer persoonlijke kwestie, niet iedereen reageert hetzelfde of vindt hetzelfde fijn. Door de prijs is het echter wel een merk dat leuk is om eens uit te proberen en wie weet vind jij er wel je “holy grail”. Ook in de maanden en jaren erna heb ik wat producten getest, maar ik heb de mijne toch niet echt gevonden.

Helemaal relevant is de video misschien niet meer, maar misschien is het toch een leuke kennismaking met dit zeer betaalbare merk skincare dat dus sinds kort te koop is in Nederland. Momenteel vind je het assortiment in elk geval in de online shop van parfumerie Douglas (hier) en natuurlijk kun je The ordinary ook bestellen bij lookfantastic.