De noodzaak om onze huid goed tegen de zon te beschermen is vast bij iedereen bekend, er zijn nog maar weinig mensen die niet weten dat de zon behoorlijk schadelijk voor je is. Bescherming is key, maar inmiddels horen we ook berichten dat beschermende producten schadelijk kunnen zijn. Schadelijk voor ons, maar ook schadelijk voor onze leefomgeving. Dat kan ook anders!

Beschermen tegen de zon blijft nodig!

Nee, nu niet opeens alle zonbescherming laten staan….die bescherming blijft echt wel nodig. Je moet je huid dus blijven beschermen, zeker in de zomermaanden wanneer de UV index hoog is en we vaker buiten zijn in luchtige outfits. Even een geheugensteuntje : UVA stralen veroorzaken huidveroudering (de A staat voor “ageing/veroudering”) en UVB stralen bruinen en verbranden de huid (de B staat voor “burning/verbranden”). Naast deze vervelende gevolgen kan een grote dosis UVA stralen het risico op huidkanker behoorlijk vergroten, des te meer reden om je huid altijd goed te beschermen.

Toch horen we tegenwoordig ook weleens negatieve berichten over zonbescherming, zou zouden er zonnefilters in producten opgenomen worden zijn die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Chemische filters die in heel veel soorten zonbescherming zitten, kunnen bijvoorbeeld worden opgenomen door het lichaam en effect hebben op de hormoonhuishouding. Momenteel wordt er behoorlijk wat onderzoek naar die schadelijke effecten gedaan, zo is de chemische zonnefilter oxybenzone bijvoorbeeld behoorlijk controversieel. Deze zonnefilter wordt (te) makkelijk opgenomen door het lichaam en werkt daar hormoonverstorend, veroorzaakt vrije radicalen die schade kunnen aanbrengen en (tegenwoordig heel belangrijk) is zeer milieuonvriendelijk. Er zijn echter nog meer zonnefilters die inmiddels een minder goede naam hebben, zoals Avobenzone, Octinoxate, Homosalate en Octocrylene, zie ook deze blog van dr. Jetske Ultee voor een goede uitleg over de (on)veiligheid van zonnefilters.

Ultrasun Family high sun protection SPF30 (airless) pompflacon 100 ml EUR 22,99 – een lichte emulsie die snel intrekt, niet vet is en geen witte waas achterlaat, zowel voor gezicht als lichaam geschikt. De zonnefilters die erin zitten zijn Tinosorb M, titanium dioxide en Octisalate.

Veilige zonnefilters bestaan ook!

Beschermen tegen de zon is belangrijk, maar natuurlijk moet dit wel op een veilige manier gebeuren, zeker als je een product heel vaak gebruikt (in de zomer zeker dagelijks) wil je wel iets gebruiken dat veilig voor jezelf is. En wat denk je van je kinderen? Die bescherm je natuurlijk ook goed tegen de zon, voor hen is het nog belangrijker dat je een veilig product kiest omdat hun huid kwetsbaarder is. Kies dus voor een zonbescherming met veilige filters, die zijn er zeker ook. Momenteel gebruik ik een aantal producten van het merk Ultrasun, die zoveel mogelijk schadelijke en irriterende ingrediënten uit hun producten hebben gehaald. Natuurlijk blijven de producten het belangrijkste doen, namelijk tegen de zon beschermen, maar dan op een veilige en complete manier. De producten die ik heb getest bevatten o.a. 0 % parfum, 0 % minerale oliën, 0 % conserveringsmiddelen, 0 % siliconen en 0 % aluminiumverbindingen (die zijn betwistbaar bij gebruik in cosmetica). Natuurlijk beschermen zij met veilige zonnefilters zoals Tinosorb-M, Uvinul A plus en zinkoxide.

Ultrasun Sports gel SPF30 flacon 200 ml EUR 32,99 – een heel dunne gel, die snel absorbeert, niet vet en kleverig is, transparant is en makkelijk is te verdelen. Er zit wel alcohol in, dus niet geschikt voor heel gevoelige huiden en het gezicht. De zonnefilters zijn Octisalate en Uvinul A plus.

De aarde heeft ook bescherming nodig

Ik schreef het hierboven al, er zijn chemische zonnefilters die niet alleen minder goed zijn voor ons, ze zijn ook behoorlijk slecht voor het milieu. Er komen steeds meer berichten naar buiten dat het gebruik van chemische zonnefilters negatieve effecten hebben op het milieu, dan vooral de zeeën en oceanen. Je begrijpt waarschijnlijk wel hoe het komt? We smeren ons in met deze filters, duiken natuurlijk lekker even de zee of het zwembad in, met als gevolg dat een deel van het product van onze huid afspoelt. De zonnefilters komen zo dus terecht in het water, waar ze ook een negatief effect hebben op het leven in de zee (denk aan het koraal). Ook als je niet gaat zwemmen, maar later die dag gaat douchen, komt er product in het water terecht. En omdat we steeds meer op vakantie gaan, we meer zonbeschermers gebruiken komen er ook steeds meer slechte zonnefilters in de waters terecht. Eerlijk is eerlijk, onze bijdrage is minimaal, maar je weet hoe het is…alle kleine beetjes helpen! En het is een kleine moeite om een beschermend product te kopen dat een minder schadelijke impact op het milieu heeft. Veilige zonnefilters die ook nog eens beter zijn voor het milieu zijn titanium dioxide en zinkoxide, minerale filters die van nature voorkomen in de aardkorst.

Ultrasun Body Mineral ultra-light SPF 30 (airless) tube 100 ml EUR 24,99 – een wat dikkere creme die wat stroever uitsmeert, geeft heel even een wit waasje dat snel wegtrekt, heel fijn voor de heel gevoelige huid door de minerale zonnefilter zinkoxide

Misschien heb je weleens gehoord dat UVA en UVB bescherming alleen vaak niet voldoende is voor de huid? In het licht van de zon zitten ook infrarode A-stralen die kunnen leiden tot huidveroudering en hyperpigmentatie. Naast bescherming tegen UVA en UVB stralen is het dus ook beter om je huid te beschermen tegen infrarood licht. In een verschillende producten van Ultrasun zit er in elk geval ook bescherming tegen deze straling. Zij hebben ook een complete lijn die extra veilig is voor kinderen en een zeer uitgebreide lijn voor het gezicht die o.a. ook extra beschermen tegen pigmentvlekken. Trouwens, de meeste producten bevatten ook extra antioxidanten, die de huid versterken waardoor die nog beter bestand is tegen de zon. Op die manier hou je de huidveroudering het beste in de hand, iets wat je later zeker gaat waarderen.

Neem voor informatie over het complete assortiment van Ultrasun zeker een kijkje op hun uitgebreide website. Per product kun je exact zien wat de ingrediënten zijn en dat is echt heel fijn. Je kunt de producten van Ultrasun o.a. ook vinden bij Etos, ook online. Vanaf deze zomer ben ik in elk geval heel wat strenger naar mijn zonbescherming gaan kijken, ik vind mijn gezondheid en het milieu natuurlijk ook heel belangrijk. Let jij daar ook op?